Ga naar hoofdinhoud

Halter laadt en lost CNC-machines

Heel bijzonder op de Techni-Show 2014: een robotcel die zodanig uitgevoerd is, dat voor het laden en lossen van halffabrikaten en werkstukken de machine en robot niet hoeven stil te staan.

Als een gloednieuwe robotcel tijdens de komende Techni-Show 2014 bij een aantal gerenomeerde beursexposanten tegelijkertijd live gedemonstreerd wordt, dan is de kans groot – zeer groot zelfs – dat een bijzonder automateriseringshulpmiddel in Utrecht in actie komt.  We praten over de Halter LoadAssistant van Halter CNC Automation uit Amersfoort. Dit is een robot voor het automatisch laden en lossen van CNC-machines als draaimachines en bewerkingscentra. Gedurende de Techni-Show laten Bendertechniek, Evolent, Oude Reimer en Promas de mogelijkheden zien in een combinatie draaimachines en bewerkingscentra.

 

Halter width =

Een Halter LoadAssistant in opbouw bij Pneumotec in Issum. In het midden de robot van Fanuc,  daarom de roterende beladingstafel (foto’s: Reinold Tomberg en Halter CNC Automation, zie ook de video hieronder)

 

 

Schuinstaande platen

Als Metaal Magazine op uitnoding van Wouter van Halteren, directeur van Halter CNC Automation, begin deze maand kennismaakt met de Halter LoadAssistant in Issum (D) vallen meteen een aantal zaken op. De beladingstafel kan roteren en is voorzien van een tweetal schuinstaande rasterplaten. Aan de machinezijde kan de robot, een zes-assige Fanuc,  werkstukken laden en lossen uit de ene rasterplaat. Tegelijkertijd kunnen aan de achterzijde de werkstukken gelost worden uit de andere plaat en worden vervolgens de te verspanen halffabrikaten geladen.

 

Fastems

Ook opvallend is de sticker ‘Developed by Fastems’ die elke Halter siert.  Het zit zo: de cel is een idee van Wouter van Halteren (zeker geen onbekende in machinebouw-Nederland) die voor het ontwikkelen en de bouw van de cel samenwerkt met Fastems uit Finland. Fastems is actief als leverancier van grote stellingsystemen voor het laden en lossen van metaalbewerkingsmachines. De al genoemde Duitse plaats Issum is de vestigingsplaats van Pneumotec, ook bekend als leverancier van handlingsystemen en sinds vorig jaar een dochteronderneming van Fastems.

 

Seriewerk

Wouter van Halteren benadrukt dat automatiseringshulpmiddelen als de Halter bedoeld zijn voor seriewerk, ‘’maar kleinseriewerk is ook goed mogelijk’’. Gevraagd naar minimum-aantallen praat hij over 30 tot 40 stuks. Halter CNC Automation levert de robot in een tweetal uitvoeringen: met een maximale handlingcapaciteit van 10 kg of 20 kg werkstukmassa, dit inclusief de massa van de grijper en de vingers. 

 

In ons komend nummer meer technische informatie over de Halter. Wilt u dit niet missen, neem dan nu een abonnement op Metaal Magazine.

 

Halter width =

De dubbele grijper met daaronder de twee rasterplaten die kunnen roteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven