Gezichtsscherm van Duitse makelij • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Gezichtsscherm van Duitse makelij

Haimer heeft in korte tijd een gezichtsbescherming ontwikkeld die het risico op druppelinfectie voorkomt, terwijl de ergonomie en het draagcomfort goed is. Het gecertifivceerde gezichtsscherm is geproduceerd met trouwe klant en regionale partner Deckerform, producent van spuitgietmatrijzen. Met dit project wilden zij bewijzen dat in Duitsland betere producten gemaakt kunnen worden tegen concurrerende kosten.

De Covid 19-pandemie biedt ook kansen, vinden Haimer en Deckerform. Haimer GmbH in Igenhausen bij Augsburg kwam op het idee om een product te ontwikkelen dat niet alleen werknemers in de industrie en de handel beschermt, maar ook mensen in andere omgevingen (zoals kantoren, receptie, opticiens en kappers).

Het gezichtsscherm heeft volgens beide partners een uitgekiend productieproces, hoge kwaliteit en een optimale prijs-kwaliteitverhouding.

Het idee, dat eind maart werd geboren, ontwikkelde zich tot een volledig viziergezichtsschild, een Haimer ‘face shield’. Een transparante ruit houdt gevaarlijke druppels weg van de ogen, neus en mond. Tegelijkertijd is het aangenamer om de hele dag door te dragen.

Dergelijke onderdelen bestaan al en worden meestal in het Verre Oosten geproduceerd. Maar Haimer zocht manieren om het in het Duitse Beieren op een economische manier te produceren, wellicht met verbeterde functies. Het eigen r&d-team ging direct aan de slag met de gewenste functies en constructieve details van de gelaatsbescherming.

Matrijzenbouw, kunststoftechniek

Van meet af aan was duidelijk dat een partner nodig was voor de bewerking en het productieproces. De Deckerform Group, specialist in matrijzenbouw en kunststoftechniek, is net als Haimer een familiebedrijf en zit in Aichach (in de zelfde regio, op zo’n 10 kilometer afstand van Igenhausen).

De families Haimer en Tschacha kennen elkaar al vele jaren en zijn al jaren zakenpartners. Zo gebruikt Deckerform gereedschapshouders van Haimer.

“Het Haimer-aandeel is nu meer dan 80 procent”, zegt managing partner Anna Tschacha,. “Hiervoor hebben we een balanceermachine en een ultramoderne krimpmachine uit de i4.0-Premium-serie en diverse volhardmetalen snijders van Haimer”.

‘Direct enthousiast

Deckerform was direct enthousiast over het idee. “Onze ontwerpers hebben zelfs een weekenddienst gedraaid om het strakke schema te halen”, meldt Peter Ottillinger van het bedrijf.

“Vooral omdat alles heel snel moest gebeuren, was de korte afstand tussen Igenhausen en Aichach heel voordelig.” Zo konden de productideeën, het benodigde gereedschap en het optimale productieproces soepel worden afgestemd.

‘Optimale bewerking’

Op basis van een spuitgietsimulatie, die noodzakelijk was vanwege de zeer dunne wanddiktes en de lange stromingstrajecten, vulden de kunststofspecialisten het productontwerp aan met spruiten en manifolds en plaatsen waar hittekanalen nodig waren.

Het frezen van de spuitgietmatrijs (die gebruikt wordt voor het spuitgieten van het gezichtsscherm) gebeurt met de gereedschappen en gereedschapshouders van Haimer, hier de Power Mini Shrink.

“We hebben aandacht besteed aan een optimale bewerking”, legt Ottillinger uit. Hij wilde namelijk de vormgereedschappen vooral frezen en daarbij geen tijd verliezen. Zo moesten bijvoorbeeld de diepte/breedte-verhouding en de radii van de ribben zo worden ontworpen dat ze gefreesd konden worden.”

Bij de bewerking werden krimpklauwplaten van Haimer gebruikt, vooral de Power Shrink Chunks. Ze hebben een geoptimaliseerd ontwerp dat een hoge stijfheid combineert met trillingsdemping – waardoor ze ideaal zijn voor hogesnelheids- of zeer nauwkeurige freestoepassingen.

De geautomatiseerde grijper verwijdert het afgewerkte onderdeel, dat bestaat uit een drager met twee hoofdbanden en een vizierdrager.

Zoals bij alle Haimer-klemmen hebben deze een concentriciteitsnauwkeurigheid van minder dan 3 μm bij 3xD gereedschapsoverhang. Voor diepe holtes zoals ribben gebruiken de vormmakers Haimer Power Mini Shrink Chucks, die door hun slanke 3-graden buitencontour ideaal zijn voor 5-assige bewerking van moeilijk bereikbare componenten.

Halfautomatisch krimpen

Deckerform investeerde ook in een hoogwaardig krimpstation van de Power Clamp i4.0 Premium-serie van Haimer. Dit maakt halfautomatisch krimpen mogelijk. Bovendien is het intuïtief te bedienen en klaar voor Industrie 4.0.

RFID-chips zijn geïntegreerd in de gereedschapshouders voor digitale gegevensoverdracht naar de bewerkingsmachine. De fijnafstelling vindt plaats op een Haimer Tool Dynamic Comfort balanceermachine. Het bedrijf heeft recent nog geïnvesteerd in volhardmetalen frezen; schachtfrezen in de 2,5xD versie die vooral worden gebruikt voor het opruwen.

‘Gevoel krijgen bij buigen’

Na een week kon met de bouw van de spuitgietmatrijzen worden beginnen. Maar eerst werd nog een test gedraaid waarbij met dompelranden gewerkt werd om de wanddikte flexibel te kunnen aanpassen, legt Ottillinger uit. Dit was nodig om gevoel te krijgen bij het buigen met verschillende wanddiktes en materialen.

De eerste testen op de Toyo-machine.

Het Haimer face shield Model 1 bestaat uit een vizier, vizierhouder en hoofdsteun. Het kan met verstelbare riemen optimaal worden aangepast aan het hoofd van de drager. Bij het voorhoofd zorgt een zachte, verwisselbare stofinzet voor een optimaal draagcomfort.

Scherm is opklapbaar

Het kan worden gecombineerd met ademhalingsmaskers en een extra (beschermende) bril. En omdat het opgeklapt kan worden, hoeft het niet te worden verwijderd tijdens telefoneren, drinken of bij het verwisselen van het ademmasker.

De gezichtsbeschermer voldoet dus aan de veiligheidseisen van de PBM-verordening (persoonlijke beschermingsmiddelen) EU 2016/425 categorie II en de eisen voor oogbeschermingsmiddelen volgens EN 166:2001, voor bescherming tegen druppels en spatten van vloeistoffen.

Productie in Technikum

Na testen, eind mei, werden de laatste verbeteringen doorgevoerd. Voor de productie van de eerste 1000 onderdelen stelde Deckerform zijn ‘Technikum’ beschikbaar. Dit is een hal met 5 kant-en-klare Toyo spuitgietmachines met sluitkrachten tussen 50 en 1.300 ton.

Haimer zorgt voor de montage en verpakking, evenals voor de toekomstige serieproductie op de eigen machines van het bedrijf. De automatisering van deze machines wordt door Deckerform verzorgd. Het bedrijf heeft immers veel ervaring op dit gebied en heeft daarvoor ook de juiste componenten in huis.


Haimer face shield model 1 is bijzonder geschikt voor gebruik in productiebedrijven (industrie en handel) en kantoren, omdat het gezichtsveld niet beperkt wordt.

Regionale krachten bundelen

De eerste gezichtsschermen zijn begin juni geleverd, als donatie en ‘bedankje’ aan ziekenhuizen in de omgeving. Er worden ook schermen naar verpleeghuizen gestuurd.

Het sociale aspect van dit project is zeer belangrijk voor de partners. Ze willen laten zien wat mogelijk is als regionale krachten gebundeld worden.

De gezichtsschermen worden ook gebruikt bij Haimer, bijvoorbeeld bij gereedschapsmanagement (foto’s: Haimer) 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven