Ga naar hoofdinhoud

Genomineerden TechniShow Awards

BMO Automation, GF Machining Solutions, LVD, Metal Heaven, Mitsubishi Electric Europe, RoboJob, Romias Robotics, Trumpf, Tuwi, Valk Welding, maar ook Cellro, ConstruSteel, Kumatech, Leering en Q-Fin zijn genomineerd voor de TechniShow Innovation Awards. Opvallend dit jaar is dat geen enkele ingezonden innovatie te maken heeft met 3D-printen. De innovaties zijn juist weer meer gericht op procesoptimalisatie.

Er zijn in totaal 26 innovaties ingezonden. De 15 genomineerden die hieruit gekozen zijn, staan voor de recente trends in de maakindustrie: digitalisering, automatisering, procesoptimalisatie en oplossingen om efficiënter te produceren.

Een groot aantal innovaties richt zich volgens de jury op het voor- en natraject van het bewerkingsproces. Denk aan online platformen, slimme manieren van opspannen, automatisering voor onbemand produceren en slimme, zelfrijdende voertuigen voor de interne logistiek. “Daarnaast waren er ook innovaties die het productieproces bewaken en zorgen voor meer output”, aldus de jury.

De jury stelt voor een lastige keuze te hebben gestaan. “Na lang wikken en wegen zijn 15 innovaties genomineerd: 10 maken kans op de New Tech Award en 5 inzendingen dingen mee naar de Dutch Tech Award.”

De inzendingen zijn door de jury beoordeeld op 6 punten: De mate waarin de innovatie bijdraagt aan slimmer en sneller ondernemen (smart industry), de economische impact van de innovatie, de commercieel toegevoegde waarde, de maatschappelijke impact, de mate waarin de innovatie echt nieuw en uniek is en de kwaliteit van de aangeleverde informatie.

New Tech

Genomineerden voor de New Tech Award
(in alfabetische volgorde)

BMO Automation heeft met de Smart Centric E-Clamp een intelligente centrische, automatisch instelbare machineklem ontwikkeld voor het klemmen van meerdere productformaten in één continu proces. De SCE verlaagt de drempel tot automatiseren en maakt ‘high mix-high volume’ belading bereikbaar.

GF Machining Solutions is met de ISPS Spark Track genomineerd voor de New Tech Award. Spark Track meet, analyseert en bewaakt in real-time de vonkoverslag in het draadvonkproces met een dynamische elektrode. Hierdoor wordt draadbreuk voorkomen en ontstaat er een betrouwbaar en nauwkeurig proces.

LVD Company staat in het rijtje met de Dyna-Cell met Easy-Form Laser. Dyna-Cell is een gerobotiseerde buigcel die sinds kort uitgerust kan worden met LVD’s adaptieve hoekmeetsysteem Easy-Form Laser. Dankzij de gepatenteerde grijper kan de cel met één grijper een grote variatie aan stukken buigen.

Metal Heaven is genomineerd met Rhodium24. Met deze oplossing kunnen metaalbedrijven het offerte- en calculatieproces automatiseren. De applicatie kan eventueel in de cloud worden gebruikt. Dankzij de intelligente vorm- en bewerkingsherkenning kan Rhodium24 snel en effectief calculeren.

Mitsubishi Electric Europe heeft de GX-F lasersnijmachine met kunstmatige intelligentie (AI). Door de toepassing van optische en akoestische sensoren kan de lasersnijmachine onbemand en autonoom betrouwbaar snijden.

RoboJob heeft de Tower Advanced; een automatiseringsoplossing waarmee enkelstuks en series door elkaar geproduceerd kunnen worden. Dit door het uitwisselen van pallets én spanmiddelen.

Romias Robotics heeft met Otto Motors Fleetmanager een systeem om snel een flexibele logistiek te realiseren met behulp van SDV’s (self driving vehicles). Fleetmanager is een softwareplatform dat real-time de interne logistiek regelt.

Trumpf heeft met Active Speed Control een sensor ontwikkeld die rechtstreeks door de nozzle van de lasersnijmachine in de lasersnede ‘kijkt’. De innovatie controleert deze in real-time en regelt zelfstandig de voedingssnelheid van de lasersnijmachine. Dit zorgt voor een hogere productiviteit.

Tuwi komt met de nieuwe k-lijn plaatwalsen van MG naar TechniShow. Met de genomineerde 4 rollen is het mogelijk om de rechte stukken aan de uiteinden van de plaat bij cilindrische producten tot een minimum te beperken.

Valk Welding kan met de Arc-Eye Adaptive lasercamera voor lasrobots niet alleen de lasnaad volgen, maar nu ook de naadvorm herkennen en het programma van de robot automatisch hierop aanpassen. Hierdoor ontstaat een intelligente machine die zelf problemen detecteert en oplost.

Dutch Tech

Genomineerden voor de Dutch Tech Award
(in alfabetische volgorde)

Cellro laat met de Xcelerate X20|R-C2|6S een universele oplossing zien. Daarmee kunnen producten geautomatiseerd aan 6 zijden compleet bewerkt worden.

ConstruSteel kan met Advanced Scribing for Tekla bij staalbouwers de volgende stap realiseren in efficiëntie. De software zorgt vanuit het 3D CAD-model voor geautomatiseerd markeren en graveren van stalen profielen en platen. CNC-machines die de markeringen aanbrengen, worden direct aangestuurd door deze oplossing.

Kumatech introduceert 3 verschillende, betaalbare AGV’s met een bijzonder vloernavigatiesysteem. Het vloernavigatiesysteem maakt foto’s van de vloer en hier navigeert de AVG op. Zo is de AGV direct in gebruik te nemen, zonder continue Wifi, Lidar scanners of gebouwaanpassingen.

Leering is genomineerd met een APS portaal-boormachine met subassen. De boorassen kunnen zelfstandig een bewerking uitvoeren voor meer productiviteit. Bijzonder is dat de drie subassen binnen een afstand van 600 mm bewerkingen zoals frezen, boren, tappen, soevereinen en aftekenen kunnen uitvoeren.

Q-Fin kan metalen plaatmateriaal voorzien van een richtingloze oppervlaktefinish en egale afronding, dankzij de genomineerde nieuwe F600 SP4 finish-machine. De combinatie van een planetair borstelsysteem met vier linksom- en rechtsom draaiende koppen die tevens oscilleren, zorgen hiervoor.

Winnaars

De winnaars van de 2 Awards worden op 4 maart bekendgemaakt tijdens de Avond van de Maakindustrie. Alle innovators, genomineerden en winnaars zullen hun innovaties van 17 tot en met 20 maart presenteren op de TechniShow.

Lees ook:
Inschrijving TechniShow Awards start (30 september 2019)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven