Nieuws

Bij Tata Steel in IJmuiden zullen voorlopig geen gedwongen ontslagen vallen. Ook zal in de vestiging worden geïnvesteerd in milieumaatregelen en innovatie. Bovendien verkoopt het concern geen bedrijfsonderdelen en besteedt het geen belangrijk werk uit. FNV Metaal en de directie van het staalconcern zijn tot een akkoord gekomen na 6 weken van stakingen.

Volgens de vakbond zijn in het akkoord harde afspraken gemaakt over het behoud van werkgelegenheid.  

Er vallen bij de komende reorganisatie vanuit Tata Steel Europe geen gedwongen ontslagen in IJmuiden. En het werkgelegenheidspact, met afspraken over het behoud van banen, is met 5 jaar verlengd tot 1 oktober 2026.

‘Toekomstbestendig’

In het akkoord is verder afgesproken dat Tata Steel voor eind september laat weten hoe het bedrijf toekomstbestendig wil zijn. FNV wil dat Tata Steel daarvoor gaat investeren in de installaties en in de werknemers.

Daarnaast moet duidelijk worden hoe de milieu- en CO2-problematiek wordt aangepakt. In het plan komt ook te staan hoe dit gefinancierd wordt. “Deze afspraken vormen wat ons betreft de basis om gezamenlijk de toekomst in te gaan’, aldus Roel Berghuis, bestuurder FNV Metaal.

‘Minder werken voor ouderen’

In het akkoord zijn ook afspraken gemaakt over minder werken voor oudere werknemers. Het huidige generatiepact is daarvoor met twee jaar verlengd tot en met 31 december 2024.

In dat pact is onder andere de mogelijkheid opgenomen om na je zestigste nog 50% te werken, met behoud van 100% pensioenopbouw en 77 tot 90% van het loon, afhankelijk van de hoogte van het huidige salaris.

‘Geen verkoop en uitbesteding’

Verder is overeenstemming bereikt over de bedrijfsstructuur. Tata Steel belooft in principe geen onderdelen van Tata Steel Nederland (zoals Tata Steel Tubes in Oosterhout) te verkopen.

Bovendien zal het werk van belangrijke bedrijfsonderdelen niet worden uitbesteed. Ook in de reorganisatieplannen zullen geen voorstellen worden gedaan voor uitbesteding van werk.

Lees ook:

Theo Henrar weg bij Tata Steel (18 mei 2020)

Mogelijk 1500 ontslagen bij Tata Steel Nederland (19 november 2019)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven