Mogelijk 1500 ontslagen bij Tata Steel Nederland • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Mogelijk 1500 ontslagen bij Tata Steel Nederland

Tata Steel IJmuiden (archieffoto).

Tata Steel gaat in Europa 3000 banen schrappen. In Nederland zal het vermoedelijk om 1500 banen gaan. Het staalconcern verwacht dat vooral in kantoor- en managementfuncties zal worden geschrapt. Dit maakt zo’n twee derde van het totaal uit.

Het banenverlies komt niet als verrassing. Vorige maand lekte uit dat Tata Steel in heel Europa zo’n 830 miljoen euro aan kosten wil besparen, waarvan 170 miljoen euro personeelskosten. De Centrale Ondernemingsraad in Nederland schatte toen in dat hierdoor zo’n 1000 medewerkers hun baan zouden verliezen.

Zwaar weer

De staalindustrie zit in zwaar weer. Er zijn lage prijzen door de overcapaciteit op de wereldmarkt voor staal. Veel afnemers, zoals de auto-industrie, kampen met teruglopende afzet.

Daarbij speelt het handelsconflict tussen China en de VS, wat leidde tot goedkoop staal uit China dat in de Europese markt werd gedumpt.

Tata Steel Europe

In Nederland werken nu zo’n 11.000 mensen bij Tata Steel, waarvan zo’n 9000 in IJmuiden. In Europa heeft het bedrijf 21.000 medewerkers, waaronder 8500 in het Verenigd Koninkrijk. Ook in Duitsland, Frankrijk en België heeft het concern werknemers.

‘Onzekerheid’

De vakbonden reageerden teleurgesteld. “Wij hadden verwacht dat na vandaag duidelijk zou zijn hoe Tata de bezuinigingen wil doorvoeren,” zegt bestuurder Aad In ‘t Veld (FNV Metaal). “Maar eigenlijk hebben we alleen gehoord dat het plan 1 april klaar moet zijn. Tot die tijd zitten de medewerkers dus nog in onzekerheid.”

Lees ook:

Grote ontslagronde op til bij Tata Steel (21 oktober 2019)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven