Geautomatiseerd booglassen met cobot • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Geautomatiseerd booglassen met cobot

De TruArc Weld 1000 heeft 2 stations, gescheiden door een wand die omhoog en omlaag kan. Dat maakt dat de cobot óf 1 groter onderdeel of diverse kleinere delen kan bewerken (foto: Trumpf)..

Trumpf biedt met de TruArc Weld 1000 de mogelijkheid het booglassen over te laten aan de cobot. Het is voor het eerst dat Trumpf een geautomatiseerd systeem voor booglassen op de markt brengt. De operator voert de cobot eerst handmatig over het te bewerken onderdeel heen, waarna deze collaborative robot automatisch de lasnaad uitvoert. Dit werkt volgens de fabrikant efficiënter dan handmatig de lasnaad aanbrengen.

Met het nieuwe systeem speelt Trumpf in op het tekort aan vaklieden dat steeds nijpender wordt. Ook wil de fabrikant het voor bedrijven makkelijker maken om te starten met geautomatiseerd lassen.

Geleiding met de hand

In tegenstelling tot de meeste conventionele industriële robots kan de operator de cobot met de hand over het onderdeel geleiden. De cobot volgt de beweging door een geïntegreerd sensorsysteem.

De operator slaat simpelweg zowel de begin- als eindpunten van de lasnaad op en maakt zo het programma.

‘In enkele minuten’

De cobot-besturing heeft diverse modellen voor lasprogramma’s en lasparameters, bijvoorbeeld voor verschillende plaatdiktes. “Samen met de bedieningseenheid op de lastoorts vereenvoudigt dit de robotprogrammering aanzienlijk.” Volgens Trumpf kunnen gebruikers met de TruArc Weld 1000 in slechts enkele minuten programmeren en lassen. En voor de bediening is nauwelijks enige voorkennis nodig.

Ook voor kleine seriegroottes

Veel componenten die met de hand worden gelast, kunnen met de TruArc Weld 1000 automatisch worden verwerkt. Dit loont volgens het bedrijf al bij kleine seriegroottes en individuele stukken – zelfs als de onderdelen slechts een korte lasnaad hebben. De TruArc Weld 1000 produceert reproduceerbaar rechte, gelijkmatige naden en vermijdt spatten, waardoor een hoge verwerkingskwaliteit wordt bereikt.

Flexibele tussenwand

Binnenin de TruArc Weld 1000 is een tussenwand geplaatst die omhoog en omlaag kan worden gebracht. Dat maakt flexibiliteit mogelijk. Zo kunnen gebruikers het werkgebied verdelen en óf 1 groot onderdeel (éénstationsbedrijf) óf meerdere kleinere delen (tweestationsbedrijf) lassen.

Tot 1000 kleinere componenten

Bij enkelvoudig gebruik last de robot componenten tot 2000x600x600 millimeter. Afhankelijk van de afmetingen zijn verdere breedte- en lengteverhoudingen mogelijk. In het tweestationsbedrijf verwerkt de TruArc Weld 1000 in totaal 1000 kleinere componenten met een grootte tot 600x600x600 millimeter.

Opstellen en lassen

Om beide stations gemakkelijk te bereiken, oscilleert de robot tussen twee posities langs een lineaire as.

Tijdens het lassen aan de ene kant kan de operator ondertussen een onderdeel aan de andere kant opstellen. Zo kan het robotprogramma automatisch van het ene naar het andere station worden overgedragen.

Tutorials

De klant kan de inbedrijfstelling van de TruArc Weld 1000 binnen enkele uren zelf kan afronden met videotutorials. Het systeem is voorzien van alle noodzakelijke voorzieningen om het lasproces te starten, van de draadspoel tot aan de lasparameters.

De bediener van de machine heeft vaak geen behoefte aan een klassikale training. Bediening en programmering zijn dan ook zo ontworpen dat videotutorials voor hem voldoende zijn om er snel mee te kunnen werken.

Bekijk de werking

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven