Ga naar hoofdinhoud

Fimedu breekt spanen met hoge druk

Dankzij een hogedrukkoeling meldt Fimedu bij het draaien van roestvast staal een standtijdverlenging. Ook de spaanvorming is behoorlijk verbeterd. Fimedu in Duiven zet hogedrukkoeling o.a. in bij het draaien van roestvast staal 316L

Als voorbeeld laat directeur/eigenaar Réné Beverwijk van Fimedu een werkstuk zien met een diameter van pakweg 30 mm en een hoogte van 55 mm. De hogedrukkoeling wordt ingezet bij het in- en uitwendig draaien en bij het boren van dit werkstuk. Momenteel wordt verspaand met een maximale druk van 70 bar.

 

Een width =

Een nadraaigereedschap van Sandvik in de revolver van een Nakamura-Tome draaifreescentrum bij Fimedu, tussen de beide grote inbuschroeven is de nozzle zichtbaar. Onder het gereedschap de toevoerleiding voor de hogedrukkoelsmering (foto’s: Sandvik en Reinold Tomberg)


Nozzles

Bij het voordraaien werkt Fimedu met twee nozzles voor het gericht toevoeren van de hogedrukkoeling. Dit zijn nozzles met een boring van 1 mm.  Bij het nadraaien wordt met één nozzle gewerkt. Bij andere verspaningen is het ook mogelijk om bijvoorbeeld te werken met boringen van 0,8 mm of 1,2 mm. Beverwijk noemt twee voordelen van hogedrukkoeling: procesbeheersing en een verlengde standtijd van de gereedschap. ‘’En je kunt het horen, verspanen met hogere drukken resulteert in een minder geluid tijdens de verspaning’’.

 

In het nummer van Metaal Magazine dat deze week verschijnt meer informatie over hogedrukkoeling en de ervaringen van Fimedu. Vraag hier een proefnummer van Metaal Magazine nr. 6/2012 aan. De video hieronder informeert over High Pressure Coolant:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven