Ga naar hoofdinhoud

Enorme 3D-metaalprinter voor MAN Energy Solutions

MAN Energy Solutions heeft vorige maand de grootste 3D-metaalprinter van SLM Solutions aangeschaft. Het AM-systeem, de NXG XII 600, telt 12 lasers voor selective laser melting op een groot bouwoppervlak. Het energieconcern merkt dat de vraag naar grotere componenten steeds verder toeneemt. De grote printer komt te staan in het MAN ES Additive Manufacturing Center in Oberhausen.

VW-dochter MAN Energy Solutions had al eerder additive manufacturing-toepassingen ontwikkeld, getest en geïmplementeerd. Dit gebeurde met een SLM 280 PS.

De grote NXG XII 600 is volgens opgave 20 keer sneller dan een standaard 1-lasersysteem en 5 keer sneller dan een 4-lasersysteem.

Het AM-systeem is geoptimaliseerd voor productie van grote delen en hoge volumes. De 12 lasers van elk 1000 Watt hebben een opbouwsnelheid van 1000 ccm/uur.

Het Duitse concern wil hiermee de volgende stap zetten op het vlak van additive manufacturing en bestaande businesscases attractiever maken. Dat meldde 3D print Magazine eerder.

Nieuwe toepassingen verder ontwikkelen

“Enerzijds stelt deze machine ons in staat om grote componenten te produceren met economisch concurrerende AM-technologie”, zegt Anders Such, hoofd AM bij MAN Energy Solutions.

“Anderzijds helpt ze om de bestaande AM businesscases nog aantrekkelijker te maken.”

Het sluit volgens hem perfect aan bij de businessdoelstellingen om innovatieve productietechnologieën verder te ontwikkelen.

Serieproductie door geautomatiseerd station

Door de hogere productiviteit van de nieuwe machine met 12 lasers, kan de toeleverancier serieproductie starten van AM-onderdelen voor zowel de energiecentrales, de scheepvaartindustrie en algemene industriële sectoren. De NXG XII 600 is hier specifiek geschikt voor.

De machine produceert hoogbelaste componenten die voldoen aan de strikte eisen van de energiesector. Serieproductie is mogelijk doordat de machine een geautomatiseerd station heeft voor de toevoer van poeder. Het AM-systeem is ook uitgerust met een standalone ontpoederstation.

Verkoop AM aan energiesector verdrievoudigt

De investering die MAN Energy Solutions nu doet, past binnen de groei van additive manufacturing die het Duitse consultancybureau AMPower voor de energiemarkt voorspelt. AMPower verwacht dat de verkopen van 3D-metaalprinters binnen 3 jaar zal verdrievoudigen tot meer dan 150 miljoen euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven