Ga naar hoofdinhoud

EMO schittert volgende week in Hannover

Als appetizer voor het bezoek volgende week aan de EMO 2011 in dit bericht wat highlights die u in Hannover niet mag missen. Afkoelen met vloeibare stikstof, opwarmen met een laserstraal, laserondersteund draaien en het verspanen van titaan zijn o.a. noviteiten die een bezoek aan de grootste metaalvakbeurs de moeite waard maken.

Machineleverancier MAG laat in hal 12 met vier machines en een robotsysteem zien wat de mogelijkheden zijn van het stikstofgekoeld verspanen voor titaan- en nikkellegeringen. Door gebruik te maken van vloeibare stikstof lukt het om de verspaanbaarheid te verbeteren. Heel bijzonder is ook de RNC 400 Laserturn die Monforts in hal 17 demonstreert. Met behulp van laserondersteund draaien, bewerkt deze machine keramische materialen vanaf de stang.

 

Laser en titaan

Ook een nieuwe machine van Alzmetall met de type-aanduiding GX 1000 ST/LOB is voorzien van een geïntegreerde laser. In deze vijfassige freesmachine is een diodelaser opgenomen, waardoor een gebruiker met de machine het lasercladden of het lokaal harden van de gefreesde delen meerassig in de machine kan uitvoeren.  Een aanrader is ook hal 27 waar gereedschapfirma’s als Sandvik en Iscar samen met machineleverancier Heller (live-demonstratie van verspanen van titaan),  kennisinstituut WZL en andere firma’s deelnemen aan de ‘Sonderschau Meilensteine der wirtschaftlichen Titanbauteilfertiging’.  

 

Grote machines

Ook grote machines ontbreken niet op de EMO: Unisign toont in hal 13 de grote portaalmachine Uniport 7000WFL zal in hal 26 de M120 Millturn/3000 mm voor compleetbewerken exposeren, DMG presenteert  in hal 2 op de gezamenlijke stand van Mori Seiki / DMG de imposante XXL universele freesmachine DMU 600 P, Okuma toont in hal 27 een groot VTM bewerkingscentrum, Weingärtner is in hal 27 met machinetechnologie voor compleetbewerken op grote draaifreescentra, in hal 17 geeft Heyligenstaedt meer informatie over de Heynumil frees- en slijpmachines die onlangs ook in de eigen productie in gebruik genomen zijn, enzovoort.

 

Energiezuinig

Energiezuinigheid wordt een groot thema van de EMO Hannover 2011. De E-Specht bijvoorbeeld van MAG in hal 12  is een bewerkingscentrum zonder hydraulisch aggregaat. In hal 25 toont Siemens een hydrauliek- en pneumatiekvrije gereedschapwisseling met een elektromechanische Weiss hoofdspil.  ‘Oil-free electric clamping’  is ook bij Römheld een beursthema. De beursorganisatie VDW is al vanaf de vorige EMO in Milaan actief met het initiatief ‘Blue Competence’.  Tijdens de EMO is in hal 16 onder de naam Blue Competenc een gemeenschappelijke stand ingericht over energiezuinigheid.

 

CNC-besturingen

Ook op het gebied van besturingen zien we interessante trends: voor gebruik in opkomende markten heeft Siemens van de Sinumerik 828D CNC-besturing nog weer twee basismodellen afgeleid: de 828 Basic T en Basic M. Downgrading dus. Te zien in hal 25.  Heidenhain zal tijdens de EMO eveneens in hal 25 de nieuwe CNC-besturing TNC 640 voorstellen. Dit is een ‘high end’ besturing voor compleetbewerken door middel van draai- en freesbewerkingen. Upgrading dus. Twee mooie ontwikkelingsrichtingen.

 

Lees hier meer over de noviteiten van de EMO Hannover 2011

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven