Eerste samenwerking tussen 3 cobots • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Eerste samenwerking tussen 3 cobots

3 YuMi's werken samen bij ABB Electrification Products in Ede (foto ABB).

ABB in Ede laat 3 cobots met elkaar samenwerken. Dat is volgens het bedrijf voor het eerst ter wereld. Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto-VNI, activeerde vandaag, samen met de burgemeester van Ede, Cees van der Knaap, drie YuMi’s. Deze gaan aan de slag gaan op de nieuwe productie- en mechanisatielijn van ABB. De omschakeling scheelt zo’n 6000 vrachtwagenkilometers per jaar.

Ontworpen om met kleine onderdelen te werken, zullen de 3 YuMi-robots de nieuwe hollewanddoos HW52-F assembleren, meldt ABB. Dankzij het veilige ontwerp vormt samenwerking met de twee-armige robot volgens het bedrijf geen enkel gevaar voor de medewerkers. Het verhoogt zelfs de kwaliteit van werken van de werknemers in de fabriek omdat herhalingstaken perfect worden uitgevoerd.

‘Productiviteit verbetert’

“Digitalisering en robotisering krijgen een grote impact op de technische branches. Niet alleen in de productie van apparatuur, maar ook bij de assemblage. We zullen steeds vaker zien dat gebouwdelen kant-en-klaar op de bouwplaats worden aangeleverd, wat de productiviteit en kwaliteit verbetert”, zegt Uneto-VNI voorzitter Doekle Terpstra. “Tegelijkertijd zal door het toenemend gebruik van robots de focus van werknemers verschuiven van saaie, repetitieve werkzaamheden naar meer voldoening gevende, beter beloonde en hoger geschoolde posities. Het is een win-win situatie voor onze lokale productiebasis, die tot verdere groei zal leiden.”

Snel reageren

Veel industrieën hebben hun productie vandaag de dag verschoven van massaproductie voor langere tijd, naar kleinere hoeveelheden in een grotere verscheidenheid met kortere productiecycli, meldt ABB. Legio fabrikanten vinden de oudere, vaste productielijnen niet meer flexibel genoeg voor het snel en efficiënt aanpassen van de productie. Met behulp van samenwerkende robots zoals de YuMi kunnen fabrikanten snel reageren op nieuwe groeimogelijkheden en kortere productcycli.

ABB-divisie Electrification Products Ede produceert kunststof producten, waaronder installatiedozen en -kasten voor de elektrotechnische markt. De expertise van het bedrijf ligt op het vlak van spuitgiettechnieken. ABB levert laag- en middenspanningsproducten, power grids, industriële automatisering, robotica en drives. Het concern opereert wereldwijd in meer dan 100 landen met ongeveer 132.000 medewerkers.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven