Ga naar hoofdinhoud

Damco alsnog failliet verklaard

Damco (Aldel) in Farmsum (bij Delfzijl) (archieffoto).

Het faillissement van Damco (Aldel) in Farmsum bij Delfzijl bleek onvermijdelijk. Ook toen uitstel van betaling was aangevraagd voor de aluminiumproducent, waren er geen partijen die interesse toonden in een overname. Het faillissement is uitgesproken door de rechtbank in Groningen.

In overleg met de curator is besloten dat het te duur werd om die situatie door te laten gaan en is het faillissement aangevraagd”, vertelt CFO Eric Wildschut in De Telegraaf.

„Mogelijk kan het nog tot een doorstart komen”, zegt vakbondsbestuurder Pieter Beuzenberg van FNV. „Zonder schuldenlast na een faillissement zijn er andere gesprekken en wellicht gegadigden. Die partijen hebben we nu nog niet gezien”, zegt hij.

Volgens geruchten in de markt zou Glencore, een groot Zwitsers handelshuis in metalen, willen helpen om de toeleverancier aan de sector overeind te houden.

Fors gestegen gasprijs en gebrek aan steun

Damco is slachtoffer geworden van de flink gestegen gasprijs en het gebrek aan steun door de overheid.

Het bedrijf verbruikt relatief veel gas voor zijn smelterij en schakelde daarom afgelopen maanden al over op de ‘waakvlamstand’. Door de gascrisis moest het concern al zo’n 175 van de 200 werknemers ontslaan.

Het is overigens de derde keer in het bestaan van de aluminiumsmelter dat het failliet is verklaard. Eerder werd eind 2013 het faillissement uitgesproken en na een doorstart in maart 2015 ging het concern in augustus 2017 weer failliet.

York Capital nam de fabriek over en verwachtte vanaf eind 2019 weer de volledige capaciteit te benutten. Maar door sterk gestegen energieprijzen kwam het bedrijf in 2021 opnieuw in problemen. York Capital trok zich toen terug waarna een management buy-out eind 2021 zorgde voor een doorstart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven