Ga naar hoofdinhoud

Damco (Aldel) en Nyrstar leggen productie stil

Damco Delfzijl (archieffoto: Aldel).

Aluminiumproducent Damco (Aldel) in Delfzijl en zinksmelter Nyrstar in Budel hebben de productie tijdelijk totaal stilgelegd, vanwege de hoge energieprijzen. Verwacht wordt dat meer bedrijven in de metaalindustrie net als in de chemie (kunststoffen) en de papierindustrie het zwaar gaan krijgen.

Damco noemt de productiestop noodzakelijk vanwege de torenhoge energieprijzen en het gebrek aan overheidssteun.

De productielocatie in Farmsum bij Delfzijl is nu in ‘care and maintenance’-stand gezet, meldt het bedrijf.  Bij deze tijdelijke, gecontroleerde stillegging blijft een beperkte groep personeelsleden aan het werk voor de essentiële taken.

Veel energie nodig in proces

Voor het maken van aluminium is veel energie nodig. Dan drukken flink gestegen elektriciteits- en gasprijzen enorm op de productie.

Het bedrijfsonderdeel dat vloeibaar aluminium produceert, was in oktober 2021 al eens stilgelegd; ook toen vanwege de hoge energiekosten. Nu sluit ook de gieterij, waar ingekocht aluminium wordt gesmolten en bewerkt.

Wat de gevolgen zijn voor de 200 personeelsleden is nog onbekend. In december 2021 zorgde de sluiting van de aluminiumsmelterij al voor ontslag van 120 medewerkers.

Damco geeft aan dat een gecontroleerde stillegging het mogelijk maakt om, wanneer de omstandigheden verbeteren, klaar te staan voor een herstart van de productie.

Ook Nyrstar is tijdelijk stilgelegd

Nyrstar in Budel staat sinds 1 september eveneens in de ‘care and maintenance’-stand. “De taken van medewerkers worden herzien en geconcentreerd op onderhoud, opleiding en andere essentiële activiteiten.” Er zijn volgens Nyrstar geen ontslagen gepland.

Het tijdelijk stilleggen van de productie kan gezien worden “als reactie op diverse externe factoren die een impact hebben op de bedrijfsvoering”, stelt het bedrijf. Ook hier spelen de enorm hoge energieprijzen een rol.

De smelter draaide al sinds het vierde kwartaal van 2021 op gereduceerde capaciteit. De huidige situatie in Budel zal volgens het bedrijf “voortdurend worden geëvalueerd”.

“De Nyrstar-locaties in het Belgische Balen en het Franse Auby blijven op deels gereduceerde capaciteit opereren, zoals vorig jaar al aangekondigd, en hun productie voortdurend aanpassen”, aldus het bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven