‘Corrosie wordt steeds groter probleem’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Corrosie wordt steeds groter probleem’

Corrosie, veroorzaakt door toenemende luchtvervuiling, zal wereldwijd een steeds groter probleem worden. Het kan namelijk leiden tot uitval van apparatuur en schade veroorzaken aan communicatie-/faciliteiten voor gegevensoverdracht (servers, datacentra), industriële procesbesturingsinstallaties, gevoelige productie, voertuigen, vliegtuigen en historische panden. Corrosie tast ook belangrijke infrastructuur aan, zoals met staal versterkte snelwegen, elektrische torens, parkeerstructuren en bruggen.

Dat stelt Camfil, fabrikant van oplossingen voor schone lucht (luchtfiltratie en beheersing luchtverontreiniging).

Bij corrosie gaat materiaal achteruit, doordat het een chemische reactie aangaat met zijn omgeving. Corrosie van metaal treedt op wanneer een blootgesteld oppervlak in contact komt met een gas of vloeistof. Dit proces wordt versneld door blootstelling aan hoge temperaturen, zuren en zouten.

Feitelijk is zwaveldioxide, dat wordt gegenereerd door de uitstoot van elektriciteitscentrales en voertuigen, een van de grootste oorzaken van corrosie. Zwaveldioxide is bijzonder agressief voor koperen contactpunten die in elektronische apparatuur worden gebruikt.

Hoge niveaus zwaveldioxide kunnen ook bomen en planten beschadigen door bladeren te vernietigen en toekomstige groei te remmen. Een recente analyse van Greenpeace stelt dat hoge niveaus van zwaveldioxide ook leiden tot luchtvervuiling en voortijdige sterfgevallen.

Meer corrosie bij meer vervuiling

Uit recent onderzoek bleek dat metalen veel sneller corrodeerden in de winter, op het moment dat de verontreinigingsniveaus het hoogst waren. Deze toename in vervuiling werd veroorzaakt door hogere emissies uit nabijgelegen elektriciteitscentrales en verwarmingsinstallaties, evenals door voertuigemissies en verwarmingen die op grote schaal werden gebruikt vanwege het koude weer.

De meest voorkomende verontreinigende stoffen die corrosie versnelden, waren zwaveldioxide, koolstofdioxide, stof en vocht.

Het uitgebreide gebruik van computers en elektronische apparatuur in de huidige samenleving, samen met de toenemende vervuiling, vooral in grote steden en op industriële locaties, stelt nog hogere eisen aan het vinden van oplossingen om het risico op storingen te verminderen.

Corrosie voorkomen

Corrosie kan volgens Camfil op drie manieren worden voorkomen. Allereerst door oppervlaktebehandelingen op alle metalen uit te voeren, om ze te beschermen tegen luchtverontreinigende stoffen. Ten tweede zijn alle metalen producten te galvaniseren, waardoor ze beter bestand zijn tegen corrosie. 

En ten derde kan geïnvesteerd worden in efficiënte luchtfilters. “Dit om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren en schadelijke verontreinigende stoffen die bijdragen aan corrosieprocessen te elimineren”, aldus het bedrijf. 

Meer informatie

Bestel white paper Effects of Corrosion van Camfil

Download brochure Corrosion control van het bedrijf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven