Bosch Tilburg wil productie duwbanden deels verplaatsen naar Vietnam • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Bosch Tilburg wil productie duwbanden deels verplaatsen naar Vietnam

Bosch Transmission Technology in Tilburg, specialist in duwbanden voor de continu variabele transmissie (cvt) (foto), heeft het voornemen om een deel van de productie te verplaatsen naar de fabriek in Vietnam. Dat zegt FNV Metaal. Dit betekent, volgens de vakbond, in Nederland een verlies van 175 arbeidsplaatsen.

“Door de elektrificatietrend zal de vraag naar de duwband de komende jaren verder dalen”, zegt Thilo Müller, algemeen directeur van Bosch Transmission Technology, in een persbericht. “Hierdoor is er een overcapaciteit ontstaan in beide productielocaties. Daarom bestaat de intentie om de productie van de duwband te verplaatsen naar de fabriek in Ho Chi Minh City.”

“De locatie in Vietnam bevindt zich dichterbij China en Japan, waar de grootste klanten van het bedrijf zich bevinden. Bosch in Tilburg zal de fabriek in Vietnam blijven ondersteunen met duwbandexpertise.”

De voorgenomen wijziging heeft volgens hem tot gevolg dat er ongeveer 175 arbeidsplaatsen in Tilburg “minder nodig zullen zijn tegen 2025”, voordat “op de langere termijn de nieuwe producten een groter onderdeel zullen worden van het bedrijf”. Er werken in totaal ongeveer 820 mensen bij het bedrijf in Tilburg.

“In afstemming met de OR en vakbonden wil Bosch Transmission Technology een gedegen oplossing vinden voor de betrokken medewerkers”, aldus Müller.

Het bedrijf werd opgericht in 1972 onder de naam Van Doorne Transmissie (bekend van DAF). Het is in 1995 is overgenomen door Bosch.

‘Waarom geen afbouw of ombouw?’

FNV Metaal zegt vraagtekens te zetten bij “het gemak waarmee Bosch Transmission Technology meent 175 arbeidsplaatsen te moeten schrappen”.

“Bosch geeft aan zich in Tilburg nu verder vooral te gaan richten op elektrificatie en waterstof”, zegt FNV Metaal-bestuurder Patrick Meerts in een eerste reactie. “Maar deze ontwikkelingen tekenden zich al jarenlang af. Waarom de medewerkers dan niet veel eerder meegenomen hierin en vervolgens gefaseerd met een mogelijke afbouw of ombouw van arbeidsplaatsen omgaan?”

‘Hevige reactie’

“Moeten er nu ineens zomaar 175 man op straat gezet worden? Dat is toch wel een hevige reactie van het bedrijf op al lang voorziene ontwikkelingen. Kan dat niet anders en gestroomlijnder allemaal? Daar zetten wij als FNV Metaal toch wel de nodige vraagtekens bij.” Meerts geeft aan binnenkort indringend in gesprek te gaan met de bedrijfsleiding.

 “Dan willen we ook gelijk goede afspraken maken over een goed sociaal plan voor de mensen. Een plan dat pas echt kan gaan werken overigens, als ook de ondernemingsraad met dit reorganisatievoornemen instemt. Veel vraagtekens dus nog…”

Reactie Bosch

“We zijn al langer bezig om de duwband aan te bieden in andere markten (aangrenzende markten, elektrificatie)”, reageert het bedrijf. “De duwbandvolumes nemen echter veel sneller af dan eerder verwacht. We moeten ons nu aanpassen om onze kansen te vergroten om de toekomst van onze locatie te kunnen waarborgen.”

“Met de voorgenomen aanpassingen willen we op lange termijn de concurrentiepositie van Bosch in Tilburg veilig stellen en op een duurzame manier investeren in de ontwikkeling en productie van dunne metalen producten voor elektrificatie en waterstoftechnologie.”

Het gaat om onderdelen voor elektromotoren, waterstof- en brandstofceltechnologieën. “Deze duurzame componenten zullen de komende decennia hard nodig zijn voor de transformatie in zowel de automobielmarkt als de energiemarkt”, stelt Müller.

“Als innovatief bedrijf willen wij hierin een belangrijke rol vervullen. Tegelijkertijd zullen we zo winstgevend mogelijk moeten blijven met ons huidig productportfolio om de ontwikkeling van onze nieuwe producten te financieren.”

Continu variabele transmissie

Bosch Transmission Technology, met het hoofdkantoor in Tilburg, heeft twee productielocaties (in Tilburg en het Vietnamese Ho Chi Minh City) en verkoopkantoren in China, Japan en de Verenigde Staten. Bosch Tilburg is de grootste Bosch-vestiging van de Benelux.

De duwband is een belangrijk onderdeel van de continu variabele transmissie. Deze duwband bestaat uit honderden afzonderlijke, speciaal ontworpen stalen elementen die aan elkaar zijn vastgemaakt met hooggelegeerde stalen ringpakketten.

Door te variëren in het aantal ringen en de breedte van de stalen elementen, kan de duwband worden aangepast aan het vermogen dat op dat moment nodig is.

Na de start van de massaproductie in 1985 is de cvt volgens Bosch uitgegroeid van niche product tot volwassen massaproduct. In 2019 rolde de 75 miljoenste duwband van de productielijn. In 2020 werd de 90 miljoen bereikt. Daarna werd een daling ingezet, die naar verwachting de komende jaren zal aanhouden, door de toenemende elektrificatie in de automotive.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven