Boete opgelegd voor bedrijfsongeval • Metaal Magazine
Nieuws

Boete opgelegd voor bedrijfsongeval

(foto: Pixabay)

Een jongen van 15 is vorig jaar maart tijdens het bedienen van een hydraulische pers een vinger kwijtgeraakt. Zijn werkgever, een metaalverwerkend bedrijf uit Doetinchem, heeft daarvoor nu een boete van 12.500 euro gekregen, waarvan 5.000 euro voorwaardelijk.

Dat meldt De Gelderlander. De lockdown was op het moment van het ongeval net ingegaan, toen de 15-jarige zaterdaghulp had gevraagd of hij ook doordeweeks mocht komen helpen, omdat zijn school net gesloten was.

De directeur was akkoord gegaan en was op het moment van het ongeval druk met de net ingevoerde coronamaatregelen.

Geen toezicht  

De jongen deed lichte werkzaamheden maar werd aan het eind van de dag door de voorman gevraagd de industriële pers te bedienen. Nadat het hem een paar keer was voorgedaan, liep de voorman weg. Hierdoor was er dus geen toezicht.

Het ging mis, waarschijnlijk omdat de jongen zijn voet nog op het pedaal had. Hierdoor kwam de volle druk van de pers (tienduizendenkilo’s) op zijn linkerwijsvinger terecht. De vinger bleef achter in zijn werkhandschoen.

Niet toegestaan

Het was relatief eenvoudig werk, maar het vereiste wel ervaring met de machine. Bovendien was het werken achter een dergelijk industriële machine voor 15-jarigen niet toegestaan. 

De voorman was niet op de hoogte van het feit dat de jongen pas 15 jaar oud was. En de directeur wist niet dat de voorman de jongen achter de pers had geplaatst.

Verantwoordelijkheid genomen

De rechtbank in Zwolle acht bewezen dat het bedrijf niet correct is omgegaan met een 15-jarige werknemer. Verder was er onvoldoende toezicht en had de pers onvoldoende beveiliging. Het bedrijf, Catapult Metaal, heeft de pers inmiddels vervangen door een exemplaar met handbediening.

Omdat het bedrijf zijn verantwoordelijkheid heeft genomen, heeft de rechter een lagere boete opgelegd dan was geëist. de eis. Het OM eiste namelijk een onvoorwaardelijke boete van 12.500 euro.

Lees ook:

‘Machineveiligheid moet blijvende aandacht hebben’ (30 september 2021)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven