Ga naar hoofdinhoud

‘Machineveiligheid moet blijvende aandacht hebben’

In veel metaalbedrijven is de machineveiligheid niet volledig op orde. Eef Ester, oprichter van CE-Ester Machine Safety, komt in de praktijk soms vreemde dingen tegen. Hij geeft in de nieuwe Metaal Magazine tips hoe bedrijven de machineveiligheid kunnen verbeteren. En om alvast één misverstand uit de weg te ruimen: veiligheid vergt geen enorme investeringen.

CE-Ester komt al zestien jaar dagelijks bij metaalbedrijven over de vloer om de machineveiligheid te controleren. “We zien daarbij veel bedrijven waar de machineveiligheid niet op orde is”, zegt Eef Ester.

“Ze investeren wel in nieuwe verlichting, opleidingen en nieuwe productietechnieken, maar de oudere machines worden qua veiligheid niet aangepast aan de huidige stand der techniek.” Dat heeft volgens hem onveilige situaties en risico’s op ongevallen tot gevolg.

‘Bij 60% verbetering mogelijk’

“Mijn inschatting is dat ongeveer 40% van de metaalbedrijven alles netjes op orde heeft qua machineveiligheid, maar dat bij 60% nog verbetering mogelijk is. Dat geldt niet alleen voor de kleinere bedrijven, maar ook voor grote bedrijven die internationaal zaken doen.”

CE-Ester is gespecialiseerd in het aanpassen van bestaande machines voor de metaalbewerkende en -verwerkende industrie zodat deze weer veilig kunnen worden gebruikt.

In de nieuwe Metaal Magazine geeft Ester de belangrijkste redenen voor afkeur aan. Ook geeft hij tips om de machineveiligheid aan te pakken in het bedrijf.

‘Geen enorme investering’

Eén tip geeft hij alvast: “Het is een misverstand dat machineveiligheid een enorme investering vergt. Als je kijkt naar de kosten om een onveilige machine veilig te maken en dit naast de levensduur van de machine legt, dan is het vaak minder dan honderd euro per jaar dat je per machine aan veiligheid besteedt.”

Lees alle tips van CE-Ester in het septembernummer van Metaal Magazine (vanaf pagina 29) (premium).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven