Boeing, TenCate, Stork Fokker en UT samen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Boeing, TenCate, Stork Fokker en UT samen

Bestuurders van Boeing, Koninklijke Ten Cate, Stork Fokker en de Universiteit Twente hebben vandaag een overeenkomst getekend voor de oprichting van een nieuw Thermoplastic Composites Research Centre (TPRC) op de Universiteit Twente in Enschede.

De belangrijkste redenen om gezamenlijk onderzoek te starten naar de technologie van thermoplastische composieten is dat deze materialen nieuwe productie- en assemblageprocessen gaan opleveren die kostenefficiënt zijn en belangrijke milieuvoordelen hebben.

Thermoplastische composieten

Van nature zijn thermoplastische materialen goed vervormbaar en beter bestand tegen impact, en zijn ze duurzamer dan thermohardende composieten.

De verkorte productietijd en kostenreductie zullen grote gevolgen hebben voor de  manier waarop toekomstige producten geproduceerd worden.

Luchtvaart

Een belangrijke drijfveer om het nieuwe centrum te starten is het toenemende gebruik van thermoplastische materialen in de luchtvaartindustrie. TPRC zal zich richten op de ontwikkeling van nieuwe materialen voor een breed scala aan toepassingen waaronder windenergie, olie- en gaswinning, luchtvaart, automotive, de medische wereld, machineindustrie, infrastructuur, scheepvaart en sport.

Provincie

De inspanningen die leidden tot de oprichting van TPRC op de campus van Universiteit Twente, begonnen vorig jaar, toen Boeing, Koninklijke Ten Cate, Stork Fokker en Universiteit Twente een samenwerking startten in twee researchprojecten met co-financiering door de Provincie Overijssel.

Deze projecten betroffen materialen waaruit thermoplastische composieten bestaan, en technieken om de materialen met elkaar te verbinden. Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland NV (Oost NV) en Kennispark Twente hebben de start van het project in goede banen geleid.

Kennispark

In de nabije toekomst zal het onderzoekscentrum worden ondergebracht in ‘De Etalage’, een toekomstig gebouw van Kennispark Twente waarin wetenschap en ondernemerschap bijeen worden gebracht. Kennispark Twente is een initiatief van Universiteit Twente, de provincie Overijssel en de gemeente Enschede (namens Netwerkstad Twente).

Innovatielezing

De TPRC-overeenkomst is vandaag getekend, voorafgaand aan de jaarlijkse Innovatielezing van Universiteit Twente in De Grolsch Veste in Enschede. De lezing is dit jaar uitgesproken door Jan Närlinge, president van Boeing Northern Europe. De industriële partners steunen TPRC met een bijdrage en technische ondersteuning om optimale onderzoeksresultaten te garanderen. Alle partijen nemen een even belangrijk aandeel in de gezamenlijke onderzoeksprojecten.

(bron: ANP)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven