Ga naar hoofdinhoud

‘Bied meerwaarde via automatisering’

Robotarm van BMO bij de draaibank van DMG Mori, bij DM Wheel Systems.

Outsourcen of niet? Voor DM Wheel Systems is daarover geen discussie. Het gaat in hun ogen om het leveren van toegevoegde waarde. Zeker met meer complexe producten kun je je als toeleverancier voor OEM’ers onderscheiden en meerwaarde bieden, zegt het bedrijf in de nieuwe Metaal Magazine. Daar ligt volgens hen ook de toekomst van de Nederlandse maakindustrie.

“Toen mijn broer Christian en ik destijds de touwtjes in handen kregen, was het machinepark van het bedrijf sterk verouderd en ingericht op massaproductie: het produceren van hoge aantallen en weinig flexibel om snel te kunnen omstellen”, vertelt CEO Frank van Schaaijk.

“Tegelijkertijd zagen we dat concurrenten een groot deel van de productie naar Azië hadden verplaatst. Zouden we eveneens meer gaan outsourcen, dan zouden we ons niet langer onderscheiden. Daarom zijn we een andere weg ingeslagen: Ons doel was om flexibel te kunnen produceren en een stukje van de supply chain van onze klanten over te nemen om ze zo te kunnen ontzorgen.”

De broers Frank (CEO) en Christian (CTO) van Schaaijk staan inmiddels als derde generatie aan het roer van familiebedrijf DM Wheel Systems. Het bedrijf uit Boxtel is gespecialiseerd in de productie van wielen, zwenkgaffels, assen, draaidelen en constructies (wielsystemen).

Automatisering

Eerste stap van de broers was het aanpakken van het machinepark. Frank van Schaaijk: “De uurlonen zijn hier hoger dan in Azië dus moesten wij het over een andere boeg gooien door meer te investeren in automatisering. Zo neemt bijvoorbeeld de onlangs aangekochte DMG Mori draaibank met automatische stafaanvoer veel werk uit handen. Met  10.000 omwentelingen per minuut zorgt deze sprinter ervoor dat onze levertijden aanzienlijk verkorten waardoor de prijs per stuk kan dalen.”

Ook de aanschaf van robotarmen draagt bij aan de automatisering. “Een robotarm voedt de draaibank met het ruwe materiaal waarmee uiteindelijk het product tot stand komt. Door deze automatiseringsslag kan de draaibank onbemand doordraaien. Voor het lassen is eveneens een robotarm aangeschaft. Zo halen we steeds meer productiviteit uit de dag met een zo laag mogelijke overhead en kunnen we steeds flexibeler en op maat produceren.”

Flexibiliteit

Niet alleen de machines zorgen voor flexibiliteit. “Werknemers hebben interne en externe opleidingen genoten zodat we ze flexibel op meerdere plekken kunnen inzetten”, zegt Frank van Schaaijk in het decembernummer van vakblad Metaal Magazine.

De medewerkers zien het volgens hem tegenwoordig als een sport om de machines zodanig af te stellen dat deze zoveel mogelijk in een uur gereed hebben en zo lang mogelijk zelfstandig de avond of nacht in kunnen.

“Het kost veel tijd, energie en geld voordat je zover bent, maar uiteindelijk heb je ook collega’s die het werk erg uitdagend vinden en waarvoor geen dag hetzelfde is. Het verloop in personeel is daardoor erg laag en dat is ook veel waard, zeker als je zoveel tijd en energie in elkaar investeert.”

Niet voldoende

Meer moderne machines, automatisering en flexibele werknemers zorgen dus voor meer mogelijkheden. Maar dat alleen is niet voldoende, stelt hij.

Lees in Metaal Magazine nummer 8 hoe DM Wheel Systems meer omzet haalt uit bestaande klanten. Ook geeft Frank van Schaaijk er tips om slim te automatiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven