Nieuws

Beboet voor dodelijk bedrijfsongeval uit 2018

(foto: Pixabay)

De rechtbank in Zwolle heeft Douna Machinery in Leeuwarden en Mokveld Valves uit Gouda geldboetes opgelegd. Dit voor een bedrijfsongeval bij Douna in mei 2018, waarbij 2 mannen omkwamen. Beide bedrijven hebben volgens de rechtbank nagelaten om de zorgplicht na te leven. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

Een man uit Wilnis (58) en een collega uit Lopik (45), beide werknemers van Mokveld, waren in 2018 bij Douna een pompopstelling aan het uittesten, toen een koppelschijf losraakte. Hierdoor schoot een zuiger uit de cilinder. Beide mannen werden aan het hoofd geraakt en kwamen daarbij om het leven.

De aandrijving was door Douna geproduceerd voor Mokveld Valves, dat specialist is in aandrijvingen van klepsystemen voor de gas- en olie-industrie. 

‘Risicovolle werkzaamheden’

“Testwerkzaamheden zijn in de regel risicovolle werkzaamheden”, stelde de rechtbank. “Zeker als, zoals in dit geval, de werknemers in een open cilinder kijken waaronder op dat moment hoge druk wordt opgebouwd.”

Een deskundige gaf aan dat bij een dergelijke test met overdruk, er een serieus risico is dat iets uit elkaar klapt en dat werknemers getroffen kunnen worden door rondvliegende delen.

Juist om die reden heeft de werkgever de plicht om op grond van de arbo-regelgeving de risico’s in kaart te brengen, stelt de rechtbank. “Ook heeft de werkgever de zorgplicht om zijn werknemers te beschermen tegen eigen fouten of onvoorzichtigheden.”

‘Misdrijf’

Volgens de rechtbank is door het handelen van de werkgevers, de nabestaanden onherstelbaar leed aangedaan. “Een straf, in welke vorm dan ook, kan dit leed niet ongedaan maken. De bedrijven hebben zich schuldig gemaakt aan een misdrijf, waarvoor in het geval van een rechtspersoon een geldboete de maximale straf is.’’

Mokveld Valves moet daarom 60.000 euro betalen en Douna Machinery 30.000 euro.

Lees ook:

2 doden bij bedrijfsongeval Douna Machinery (17 mei 2018)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven