Basis completeert high-end programma Hermle • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Basis completeert high-end programma Hermle

De C250 is ontwikkeld als een vijfassig instapmodel. De basisfuncties, het gebruik van gestandaardiseerde onderdelen en de optimalisatie voor één besturing maken dit bewerkingscentrum prijstechnisch interessant (foto: Hermle)

Ruim 30 machines live in het democenter, diverse lezingen en de bekendmaking van twee noviteiten behoorden medio april bij de jaarlijkse ‘Hausausstellung’ van Hermle in Gosheim (D) tot de highlights. Als primeur werd de opvolger van de C60, de C62, gepresenteerd en werd voor het eerst de C250 tentoongesteld. De C250 is een vijfassig instapmodel waarmee de machinebouwer in een nieuwe markt treedt.

In 2013 bracht Hermle, in eerste instantie als proef, de C400 op de markt. Dit is een instapmodel dat ontwikkeld is voor klanten die geen hoogstaande werkstukken produceren en dus geen high-end bewerkingscentrum nodig hebben. Door het succes van deze machine -er zijn er inmiddels 600 verkocht- komt Hermle nu met een kleiner instapmodel, de C250. “Met de instapmodellen heeft Hermle een nieuw klantenbereik aangeboord. We kunnen deze machines, die zich kenmerken door een modulaire opbouw, tegen een gunstige prijsstelling aanbieden. Met als voordeel de kwaliteit en service van Hermle”, aldus Franz-Xaver Bernhard van de Vorstand van Hermle. De C250 heeft hetzelfde bouwconcept als de C400. De modulaire opbouw, een slanke uitrusting met alleen de broodnodige opties en ondanks dat het machinebed nieuw ontwikkeld is, berust het ontwerp van de zwenktafel op het traditionele gemodificeerde gantry-concept met twee assen in het werkstuk. De drie andere assen bevinden zich in het gereedschap. De aandrijving van de tafel is bevestigd in het frame van de machine voor een hoge robuustheid. De motor drijft direct het grote tandwiel aan op de zwenktafel (A-as). Net als bij de high-end machines van Hermle, bestaat het frame van de machine uit mineraalgietwerk. Het mineraalgietwerk bestaat voor 93 procent uit gemalen steen en voor 7 procent uit een epoxyhars. Volgens Geert Cox van Hermle Nederland uit Horst is de trillingsdemping van dit materiaal tot wel tien keer beter als dat van gietijzer. Ook is het materiaal een isolator die zich minder laat beïnvloeden door temperatuurwisseling. Doordat de bouwwijze van de C250 identiek is aan de andere bewerkingscentra van Hermle en het feit dat er veel onderdelen van de andere machines worden gebruikt bij de realisatie van de C250, kan de productie eenvoudig worden geïntegreerd in de bestaande productieketen.

Hermle C250
Hermle verwacht dit jaar 80 C250 machines te verkopen. Op moment van de persconferentie waren er al 25 verkocht (foto’s: Tim Wentink)

Samenspel

Zowel de C400 als de C250 zijn alleen verkrijgbaar met de TNC640 besturing van Heidenhain. “Door te kiezen voor één besturing kan een optimaal samenspel tussen het mechaniek en de besturing gerealiseerd worden. Oftewel we ‘heiraten’ machine en besturing”, aldus Bernhard. Het voordeel van deze strategie is dat er minder ontwikkelingstijd gaat zitten in de optimalisatie van machine en de verschillende besturingen. Het nadeel is echter dat de basismodellen niet altijd volgens de wensen van de klant geleverd kunnen worden. “Met de instapmodellen richt Hermle zich niet op producenten die een machine kopen voor een specifiek werkstuk. De C250 en C400 zijn ontwikkeld voor metaalbewerkers die bij wijze van spreken vandaag niet weten wat ze morgen gaan maken”, ligt Bernhard toe. De C250 is als een drie-assig freescentrum met een vaste werktafel te leveren, maar ook als vijfassig bewerkingscentrum dankzij een NC-draaizwenktafel. De vaste werktafel is geschikt voor werkstukken met een massa tot 1.100 kg en een afmeting van 600 mm x 550 mm x 450 mm (XxYxZ). Op de uitvoering met de draaizwenktafel kunnen werkstukken van maximaal 300 kg met een diameter tot 450 mm en een hoogte van 355 mm verspaand worden. De C250 heeft een geïntegreerd gereedschapsmagazijn met ruimte voor 30 gereedschappen. Voor de metaalbewerker die meer gereedschappen nodig heeft, kan het bewerkingscentrum uitgebreid worden met een extra magazijn met ruimte voor nog eens 88 gereedschappen. Het bewerkingscentrum is uit te rusten met een 15.000- of 18.000-toerenspil.

Hermle Gosheim C52 C62
De grote bewerkingscentra trekken veel bekijks tijdens het hoogdynamisch bewerken van grote werkstukken. Links de C52 en op de achtergrond de nieuwe C62

Nieuwe generatie

Naast de C250 introduceerde Hermle ook de nieuwe C62. De C62 is een vernieuwde uitvoering van de C60. Hermle biedt de C62 in een vijfassige freesuitvoering (C62 U) en als vijfassig bewerkingscentrum voor frees- én draaibewerkingen (C62 U MT). De C62 is het grootste bewerkingscentrum van Hermle en is geschikt voor vijfassige draaifreesbewerkingen van werkstukken met een massa tot 2.500 kg. Voor draaibewerkingen is de maximale massa van een werkstuk 1.500 kg. Volgens Hermle laat de hedendaagse techniek het niet toe om nog grotere bewerkingscentra volgens het gantry-concept te realiseren. En dat is niet zo vreemd als je de C62 hoogdynamisch vijfassig ziet verspanen met een maximale belading op de draaizwenktafel. Ongetwijfeld een indrukwekkend schouwspel. In totaal duurt het 60 uur om alleen het frame van de C62 te verspanen. Dit komt niet alleen door de afmeting van het machineframe, maar ook door de hoge nauwkeurigheid die vereist is. Het frame wordt bewerkt op een groot bewerkingscentrum van Waldrich Coburg dat een nauwkeurigheid bereikt van 4 tot 5 micrometer per strekkende meter. Nieuw aan de C62 zijn kleine wijzigingen in de stuur- en regeltechniek alsmede de spiltechnologie. De belangrijkste vernieuwing aan de spiltechnologie is de hydraulische voorspanning die zorgt voor een optimale klemming van het lager. De voorspanning zorgt afhankelijk van het toerental van de machine voor de ideale spanning. Vooral bij zware verspaning komt deze toerental gestuurde spanning van pas.

Hermle C62
De C62 is de opvolger van de C60. Dit vijfassige bewerkingscentrum is geschikt voor werkstukken met een diameter van maximaal 1.400 mm en een hoogte tot 900 mm

Thermisch opspuiten

Ruim 10 jaar is Hermle inmiddels actief bezig met de ontwikkeling van additive manufacturing (AM). MPA (Metal-Powder-Application) is de techniek die de machinebouwer toepast voor het opbouwen van werkstukken met behulp van thermisch opspuiten. Met de ontwikkeling van deze techniek zet Hermle voornamelijk in op de matrijzenbouw. Tijdens de persconferentie en de daaropvolgende rondleiding werden diverse werkstukken getoond die met MPA zijn geproduceerd. De werkstukken zijn een combinatie van koper en staal, waarbij het koper de koelkanalen heeft vervangen maar door de goede warmtegeleiding wel de warmte uit het product geleidt. Omdat het onzinnig is om complete werkstukken met AM te produceren (het overgrote deel van de meeste werkstukken zijn veel sneller met traditionele verspaanmethoden te produceren), is de uitdaging om op te bouwen op een bestaand werkstuk. Met name wanneer er verschillende materialen worden gebruikt, is het moeilijk om de materialen met elkaar te verbinden. Daarom is volgens Hermle de MPA-techniek momenteel nog niet marktrijp.

Hermle MPA
Een werkstuk dat bestaat uit zowel staal als koper is geproduceerd met MPA

Uitbreiding

Afgelopen jaar heeft Hermle de omzet met 8 procent zien stijgen. Des te meer reden om de productiefaciliteiten uit te breiden. De eerste stap is het verhogen van de huidige productiehal van 5 m naar 12.50 m. Verwacht wordt dat deze verbouwing in de zomer van 2017 wordt afgerond. Daarnaast heeft het bedrijf 4 ha grond aangekocht in Rottweil (D) voor de bouw van een compleet nieuwe productielocatie. In totaal investeert Hermle de komende twee jaar 8 miljoen euro in de nieuwe vestiging. Daarmee is de capaciteit verzekerd voor verdere groei.

DOOR: TIM WENTINK

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven