Audi verbindt aluminium met remote laserlassen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Audi verbindt aluminium met remote laserlassen

Audi past het remote laserlassen toe in de productie van het chassis van de A8, dat voor een groot deel uit aluminium bestaat (foto: Audi)

Tijdens de persconferentie van de laserbeurs Lasys bij de Audifabriek in Neckarsulm (D), waar onder meer de Audi A8 wordt geproduceerd, presenteerde Audi een nieuwe laserlastechniek. Audi heeft samen met enkele partners het remote laserlassen zodanig aangepast dat men hiermee aluminium componenten kan verbinden.

De nieuwe techniek scheelt niet alleen tijd in de productie van de Audi A8, maar vooral in de kosten. De verbruikskosten zijn met liefst 95% afgenomen. Audi heeft het proces gepatenteerd. Niet het gebruik van het optiek, maar de juiste procesparameters. Dat is voor Jan-Philip Weberpals,  hoofd technologie-ontwikkeling Fügen Leichtbau, voldoende reden om zeker te zijn dat andere automobielbouwers het remote laserlassen van aluminium niet snel zullen gaan toepassen. “Audi heeft hiermee een benchmarkpositie. De concurrentie wil dit ook toepassen, merken we. Maar wij hebben nu een voorsprong.” In Metaal Magazine nummer 4 wordt een uitgebreider artikel gepubliceerd van het remote laserlassen bij Audi. Neem een abonnement als u dit niet wilt missen.

Vijfde editie lasertoepassingsbeurs Lasys

Dit jaar vindt van 31 mei tot en met 2 juni in de Messe Stuttgart de vijfde editie van de lasertoepassingsbeurs Lasys plaats. Zo’n 200 exposanten tonen dan vooral de toepassingen van hun lasertechnologie. Het is een typische beurs voor industriële bezoekers, aldus Gunnar Mey, hoofd van de afdeling Industrie bij Messe Stuttgart. Het gaat om industriële toepassingen van lasertechnologie in onder meer machinebouw, metaalverwerkende industrie, precisie- en fijnbewerking, elektro-, kunststof- optische- en halfgeleiderindustrie en de medische techniek. In het Solution Center beantwoorden experts van verschillende Duitse laserinstituten de concrete vragen van bezoekers. Die vragen kunnen vooraf ingediend worden en dan krijgen ze op de beurs concrete antwoorden. Laser in Action is een dagelijks lezingenprogramma op de beurs. Tegelijk met Lasys 2016 vinden de Stuttgarter Lasertage SLT plaats (31 mei en 1 juni). Dit is een tweedaagse conferentie van het ISFW in Stuttgart waar nieuwe lasertechnologie uit de hele wereld wordt besproken. Op 1 juni is er een instapper workshop Werkzeugbau 4.0, samen met de Duitse vormenbouwers VDWF, over industrie 4.0 in de matrijzenbouw. Met de toegangsticket voor Lasys 2016 heeft de bezoeker ook toegang tot parts2clean, de industriële reinigingsbeurs; O&S (een oppervlaktetechniekbeurs) en nog vier automotivebeurzen (Automotive Testing Expo; Automotive Interiors Expo, Engineexpo; Global Automotive Components and Suppliers Expo).

Lasys 2016
200 exposanten tonen op de Lasys hun aanbod van lasertechnologie (foto: Lasys)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven