Aluminium stoel vestigt aandacht op recycling • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Aluminium stoel vestigt aandacht op recycling

Aluminiumbedrijf Hydro presenteert samen met topontwerper Tom Dixon een stoel van gerecycled aluminium. Dit gebeurt tijdens de Designweek in Milaan. Tegelijk kondigen Hydro en Dixon een partnership aan om de industrie te helpen om betere materiaalkeuzes te maken en meer te ontwerpen met het oog op recycling.

Aluminium is een zeer duurzaam materiaal. Maar liefst 75% van het aluminium dat ooit geproduceerd is, wordt nog altijd gebruikt, al is een nog hoger recyle-percentage nodig voor een circulaire economie, stelt Hydro.

Volledig recyclebaar

De materiaalsoort is sterk, licht, veelzijdig en volledig recyclebaar. Aluminium wordt ook steeds populairder bij industriële ontwerpers, stelt de aluminiumproducent, mede vanwege de duurzame voordelen van het materiaal.

Hydro produceert meer dan 70% van haar aluminium met behulp van hernieuwbare energiebronnen, waaronder waterkracht. Het aluminium kent hierdoor een lage CO2-voetafdruk en behoort dan ook tot het milieuvriendelijkste ter wereld, stelt het bedrijf.

Samenwerking in alle sectoren

De producent werkt samen met klanten in alle sectoren om circulaire oplossingen mogelijk te maken. Nu wil Hydro de designsector stimuleren om meer te ontwerpen met het oog op recycling. Daarom steunt het bedrijf ook ‘Norwegian Presence’, de Noorse tentoonstelling op de Designweek in Milaan.

De experts van Hydro hebben nauw samengewerkt met de betrokken designers, van de tekentafel tot de productie van de prototypes die in Milaan worden gepresenteerd.

Duurzaamheid basis voor ontwerp

De samenwerking begon toen Dixon een stoel wilde maken die licht, robuust en recyclebaar was. Hij dacht daarvoor aan aluminium en kwam uit bij Hydro. Eind 2018 ging het gezamenlijke project van start. Er werd een beroep gedaan op experts op het vlak van recycling, oppervlaktebehandeling en ontwerp.

“Ik vind het heel belangrijk dat verschillende industrieën elkaar hierin ontmoeten”, vertelt Dixon, creative director van Tom Dixon Studio. “Door ideeën en kennis uit te wisselen kunnen we spannende dingen ontwerpen, op een manier zoals we dat nooit eerder hebben gedaan. Duurzaamheid is een cruciale factor. Dat is een van de redenen waarom ik zo graag met aluminium werk.”

“We zijn trots te kunnen samenwerken met een vooruitstrevend ontwerper als Tom Dixon”, zegt Egil Hogna, executive vice president bij Hydro. “En samen met hem producten te ontwikkelen die geschikt zijn voor de circulaire economie.”

Voetafdruk verkleinen

Door experts samen te brengen, materiaalexperts van Hydro tot aan designers als Tom Dixon, kan de CO2-voetafdruk verkleind worden door producten te ontwikkelen die geschikt zijn voor recycling. “Dat laatste begint al aan de tekentafel”, aldus Hogda.

Designer Tom Dixon werkt in Londen, maar heft ook vestigingen in New York, Honkong, Los Angeles en Tokio. Tom Dixon Studio is gespecialiseerd in interieurproducten, zoals metalen designs, meubels, verlichting en accessoires.

Aluminiumbedrijf Hydro telt 35.000 werknemers in 40 landen op alle continenten. Naast de productie van primair aluminium, gewalste en geëxtrudeerde producten en recycling, extraheert Hydro ook bauxiet, raffineert aluminiumoxide en wekt energie op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven