ABB neemt Asti (autonome mobiele robots) over • Metaal Magazine
Nieuws

ABB neemt Asti (autonome mobiele robots) over

ABB en Asti bieden samen expertise in de verwerkende industrie, waaronder de automobielsector, de voedingsindustrie en verpakte consumptiegoederensector, net als in nieuwe groeisegmenten zoals logistiek, e-commerce, detailhandel en gezondheidszorg.

ABB neemt de Asti Mobiel Robotics Group over. Het Spaanse Asti is een belangrijke wereldspeler in de snelgroeiende markt van autonome mobiele robots (AMR’s). De overname maakt een belangrijk onderdeel uit van ABB strategie tot externe groei. Hiermee voegt ABB robotica en oplossingen voor de automatisering van machines toe aan het portfolio om zo verder uit te breiden naar nieuwe industriële segmenten.

AMR’s ondersteunen flexibiliteit bij productie, logistiek, intralogistiek en fulfillment tot retail- en gezondheidszorgomgevingen.

Het hoofdkantoor van de AMR-activiteiten komt in het Spaanse Burgos en zal geleid worden door Veronica Pascual Boé, CEO van Asti. De overname is vorige maand getekend.

AMR-vloot en software

Asti werd in 1982 opgericht en heeft het hoofdkantoor in Burgos. Het bedrijf heeft ruim 300 medewerkers in Spanje, Frankrijk en Duitsland. Asti is grotendeels in handen van Boé. Andere aandeelhouders zijn onder meer de Europese investeerder Keensight Capital.

Het bedrijf heeft een van Europa’s grootste geïnstalleerde AMR-vloot en biedt diverse voertuigen en software. Het heeft een breed klantenbestand in de automobielsector, logistiek, voeding & drank en farmaceutical in 20 landen.

Sinds 2015 heeft het bedrijf een groei van bijna 30% op jaarbasis gekend. Asti mikt dit jaar op zo’n 50 miljoen dollar (ruim 42,6 miljoen euro) aan inkomsten.

Volledig portfolio

Sami Atiya, president van ABB’s Robotics & Discrete Automation business, en Veronica Pascual Boé, CEO van Asti (foto’s: ABB).

“Met deze overname zal ABB het enige bedrijf zijn dat een volledig automatiseringsportfolio van AMR’s, robots en oplossingen voor automatisering van machines aanbiedt”, zegt Sami Atiya, president van de Robotics & Discrete Automation business van ABB.

‘Van lineair naar volledig flexibel’

Het samengaan maakt de gemeenschappelijke visie van ABB en Asti mogelijk, stellen beide bedrijven. Met AMR’s kunnen de huidige lineaire productielijnen worden vervangen door volledig flexibele netwerken.

Hierin navigeren intelligente AMR’s autonoom materialen, onderdelen en afgewerkte producten tussen slimme, onderling verbonden werkstations, in fabrieken, logistieke centra, laboratoria, winkels of ziekenhuizen.

‘Marktoegang, met name in China’

“Samen zullen we onze innovatieplannen versnellen en onze wereldwijde klantenservice, ons partnernetwerk en onze productie- en uitvoeringscapaciteit uitbreiden”, stelt Boé. Ook stelt ze zo gebruik te kunnen maken van de wereldwijde markttoegang van ABB, met name in China.

De nieuwe AMR-hub in Azië (die ook bedoeld is voor productie) zal worden geopend in de ABB Robotics-fabriek in Sjanghai.

Nog deze zomer afronding

De overname zal naar verwachting deze zomer worden afgerond. Beide bedrijven zijn overeengekomen geen details over de overnameprijs bekend te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven