‘3D-printen? Traditioneel bewerken blijft nodig’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘3D-printen? Traditioneel bewerken blijft nodig’

3D-geprinte onderdelen vertegenwoordigen nog altijd maar een zeer klein percentage in het spectrum van verschillende metaalbewerkingsmethoden. Bovendien blijft ook bij additive manufacturing ‘traditionele’ verspaning nog altijd nodig. Voor de nabije toekomst zal de ‘klassieke’ bewerkingsmachine de metaalsector dus nog wel blijven domineren.

Dat zegt dr. Alexander Broos van de VDW, vooruitlopend op de vakbeurs AMB, die dit najaar wordt gehouden.

Dat AM niet mogelijk is zonder mechanische bewerking, vindt ook Axel Boi, hoofd productieplanning bij Chiron. “De componenten moeten van de basisplaat worden verwijderd en bepaalde oppervlaktekwaliteiten of functieoppervlakken kunnen alleen mechanisch worden geproduceerd.”

“Ook verschuift de grens naar grotere aantallen, maar omdat mechanische verwerking van functionele oppervlakken vereist is bij elk 3D-proces, zie ik hier meer een kans dan een risico.”

Complexe onderdelen, kleine aantallen

Volgens Broos ligt de meerwaarde van AM vooral bij het produceren van complexe onderdelen, in kleine aantallen of zelfs in enkelstuks, bijvoorbeeld in de matrijzenbouw of medische technologie. 

“Voor additief vervaardigde componenten was altijd een zeer specifieke analyse van het individuele geval nodig om ook economisch rendabel te zijn. “Maar deze analyse is veel complexer dan voor conventionele gedraaide of gefreesde onderdelen.”

Ook Starrag verwacht nog niet direct een marktverstoring. Algemeen directeur Dr. Marcus Otto ziet AM meer als aanvulling dan als concurrentie, als toegevoegde waarde voor traditioneel metaalbewerken.

Een groot aantal exposanten bij AMB heeft het potentieel van additive manufacturing al ontdekt of bekijkt het potentieel ervan.

Digitalisering op AMB

Ander thema bij de vakbeurs is het inzetten van digitalisering in productieprocessen. Om tegemoet te komen aan de wens tot het delen van kennis en expertise op dit vlak, heeft AMB dit jaar voor het eerst plek voor Digital Way.

Digital Way is geheel gewijd aan de toenemende digitalisering in de productie. “Met Digital Way krijgt AMB een nieuw platform waarop gebruikers uitgebreide informatie kunnen krijgen over hoe Industrie 4.0 en de digitalisering van processen realiseerbaar is”, vertelt Gunnar Mey, afdelingsmanager Industrie bij Messe Stuttgart.

Vakbeurs AMB wordt van 18 tot 22 september in Stuttgart gehouden. Er worden op een bruto oppervlak van ruim 120.000 vierkante meter zo’n 90.000 internationale bezoekers en 1500 exposanten verwacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven