2-S met boorzuur- en formaldehyde-vrij op Precisiebeurs • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

2-S met boorzuur- en formaldehyde-vrij op Precisiebeurs

De eisen aan koelsmeermiddelen zijn verscherpt (foto: 2-S)

De firma’s 2-S en Van den Akker Fluid Service nodigen uit (als partners van de Duitse koel- en smeermiddelenleverancier Petrofer) om tijdens de Precisiebeurs 2015 op stand 218 kennis te maken met boorzuur en formaldehyde-vrije koelsmeermiddelen voor de metaalbewerkingen.

Henry van Haeff (2-S) en Dirk van den Akker (Van den Akker Fluid) verwijzen naar nieuwe EU-richtlijnen waarin de metaalindustrie zorgwekkende stoffen moeten vervangen. 2-S en Van den Akker Fluid Service bieden bovendien als  service o.a. het reinigen van machines, controle van de koelvloeistof, leveren van koelsmeermiddelen en randapparatuur en tevens afvoer van oude emulsies aan. Tevens viert het ISO-9001 gecertificeerd bedrijf 2-S het tienjarig bestaan.

ASML

De producten van Petrofer voldoen ook aan de ASML-norm, met betrekking tot schoon produceren gelet op uitgassen. Volgens de GSA-norm (general standard of ASML) zijn er onafhankelijke testen uitgevoerd met de huidige goedgekeurde emulsie in vergelijk met de bestaande emulsie. De huidige emulsie bevat schadelijke stoffen welke volgens de huidige regel- en wetgeving (Reach en CLP) niet meer gebruikt mogen worden. Bijgaande PDF informeert over testen die zijn uitgevoerd.

Reach en CLP

Onlangs zijn belangrijke bepalingen van de Reach- en CLP-wetgeving van kracht geworden en zijn metaalbewerkers  genoodzaakt om kritisch te kijken naar koelsmeermiddelen. Henry van Haeff: ”Wij adviseren om eerst te onderzoeken wat de wens is en wat er moet worden verbeterd. Vervolgens dient de huidige situatie te worden geïnventariseerd met standtijden gereedschap, verbruik en onderhoud. Daarna kun je je het best laten voorlichten door leveranciers/producenten om uiteindelijk een selectie van twee tot drie producten in de praktijk te testen. Deze praktijktest, met begeleidende metingen, moet volgens ons minimaal drie maanden duren”.  Van Haeff benadrukt het testen met een gereinigde en en schone machine en uiteraard een gereinigd koelvloeistofreservoir. Hij roemt de synthetische esters. ”Deze hebben vele voordelen ten opzichte van natuurlijke esters en minerale oliën. Ze dragen bij aan verbetering van de standtijd van gereedschappen en een betere oppervlaktekwaliteit van de werkstukken”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven