Valk Welding komt met een mega-lasrobotsysteem. Deze grote, 12-assige lasrobotinstallatie is volgens de Europese lasrobotintegrator bedoeld voor het gerobotiseerd lassen van zware en lange producten tot 20 ton en een werkstuklengte tot 25 m.
Het nieuwe systeem is volgens Valk Welding een oplossing voor bedrijven die juist op korte termijn behoefte hebben aan een automatisering voor het lassen van heel grote werkstukken in zeer kleine series, tot enkelstuks toe.
Want hoewel het bedrijf het 12-assig lasrobotsysteem pas op de vakbeurs Schweissen & Schneiden in september presenteert, is deze beurs-highlight nu al te koop. Kopers hebben dan de mogelijkheid om deze lasrobotinstallatie kort na de beurs direct te laten installeren.
High-mix, low volume
“Uiteraard is de grote lasrobotinstallatie ook bedoeld om te laten zien wat we kunnen op het gebied van lasrobotisering voor bedrijven met een high-mix, low volume productie”, vertelt CCO Peter Pittomvils.
De cel is namelijk voorzien van de laatste ontwikkelingen op het gebied van lasnaadvolgen met Arc-Eye Adaptive. Deze past bij naadafwijkingen de lasparameters realtime aan.
“Ook is er automatische draadwissel, geïntegreerde toortsafzuiging, volledige offline programmering en CE-beveiliging”, licht CCO Peter Pittomvils toe.
Nu ook voor kleine aantallen
“Bedrijven die volumineuze delen in kleine aantallen en grote variatie maken voor onder meer offshore, zwaar transport, zware machinebouw, hebben de lasproductie van grote aantallen veelal al geautomatiseerd”, vertelt hij.
“Maar ze willen dat ook voor kleine aantallen kunnen. En daarin onderscheiden we ons van de traditionele lasrobotintegratoren”.
Voor alle hick-ups in het proces heeft het bedrijf oplossingen ontwikkeld, “zodat we een continu proces kunnen realiseren”, aldus Pittomvils
Andere highlights
Dat Valk Welding zowel kleine als grote bedrijven bedient, demonstreert de robotintegrator aan de hand van een compacte Frame-E lasrobotcel.
“Met 2 naast elkaar opgestelde werkstations van 3100 mm op een torsiervij frame is dit concept één van de meest toegepaste systemen, met een lage downtime voor werkstukwisseling”, vervolgt hij.
Offsite Teaching en ARP
Op voorgaande editie van Schweissen und Schneiden konden bezoekers al kennismaken met Offsite Teaching, waarbij de lasser met een VR-bril werkstukken handmatig programmeert.
Tijdens de komende vakbeurs demonstreert Valk Welding de nieuwste versie: Offsite Teaching powered by VRPS.
Ook het nieuwe ARP (Automatic Robot Programming) ontbreekt niet. Hierbij wordt na het aanklikken van de lasnaden de robot inclusief zoeken automatisch geprogrammeerd.
Lasconsumables
Omdat lasconsumables voor een belangrijk deel de continuïteit van het gerobotiseerd lasproces bepalen, toont Valk Welding de laatste ontwikkelingen op het gebied van lasdraad, draadtransport, robottoortsen, slangenpakketten en maatwerkoplossingen die het bedrijf kan leveren.
Valk Welding staat tijdens Schweissen & Schneiden in het Duitse Essen in september in hal 3, stand 3B67.