‘Zó ontlast je de meetkamer’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Zó ontlast je de meetkamer’

Op IMTS 2018 stond een interessant concept: Een cobot haalt werkstukken uit de Hurco-machine om ze op de Hexagon CMM te plaatsen. De meetgegevens werden indien nodig gebruikt om het NC-programma aan te passen.

Alsmaar hogere kwaliteitseisen, de vraag naar het documenteren van de gemeten kwaliteit en de trend om 24/7 te frezen en draaien, zorgen voor steeds meer druk op de meetkamer. Hoe is die druk weg te nemen? Vakblad Metaal Magazine gaat in het thema Meettechnieken in op mogelijke opties, met meten in de meetkamer of aan de machine.

Om druk van de meetkamer weg te halen, kan bijvoorbeeld de capaciteit van de meetkamer worden vergroot. Dit is onder meer mogelijk door vergaand te automatiseren waardoor metingen 24/7 onbemand doorlopen. Software zal daarin een steeds grotere rol spelen. Mitutoyo heeft op de EMO 2019 een nieuw pay-per-use-systeem geïntroduceerd, zodat in plaats van investeren in de software, nu kan worden gekozen voor betalen per gebruik.

Ook zijn er aanbieders van meettechnologie om het genereren van programma’s te automatiseren. Het Canadese Polyworks gaat nog een stap verder door niet alleen verschillende merken CMM’s en zelfs 3D-scanners aan te sturen maar ook meetdata te combineren en te delen met andere software, zoals Siemens NX of Catia van Dassault Systèmes.

…Of in de werkplaats

Het meetknelpunt is daarnaast aan te pakken met mogelijkheden in de werkplaats. Zo hebben zowel Renishaw als Hexagon hiervoor oplossingen, net als Blum-Novotest. Fraunhfer IPT ontwikkelt momenteel technologie om bij het meten van grote werkstukken, automatisch te compenseren voor temperatuurschommelingen in het werkstuk.

Samengevat maakt nieuwe technologie mogelijk dat productie en meten meer naar elkaar toegroeien. Op de komende Metav wordt onder meer de toepassing van umati getoond, toegepast in meetsystemen. Zo slaat deze op UPC UA gebaseerde communicatiestandaard een brug tussen meetkamer en werkplaats.

In Metaal Magazine nummer 1 (van februari 2020) worden de pro’s en contra’s tegen het licht gehouden van meten aan de CNC-machine en meten in de meetkamer (op een CMM).

Bekijk de inhoud van Metaal Magazine 1, thema Meettechnieken
Nog geen abonnee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven