'Werk 4.0': rol werknemer belangrijker • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Werk 4.0’: rol werknemer belangrijker

Alle van belang zijnde informatie realtime op een smartwatch (foto: ifp Software GmbH).

Er moet meer aandacht zijn voor de rol van werknemers in Industrie 4.0-omgevingen. Dat stelt Metav digital. De digitale versie van de Metav presenteert in maart diverse oplossingen op het gebied van Industrie 4.0. en Werk 4.0, met werkprocessen die ‘context boven controle’ verkiezen.

Vooral de dynamiek van productielijnen, ondersteund door kunstmatige intelligentie (AI), maakt het noodzakelijk om de mensen aan de machines meer beslissingsbevoegdheid en verantwoordelijkheid te geven, stelt de Metav-organisatie.

Leidinggevenden, die door de algoritmen geen routineactiviteiten meer hoeven te doen, moeten bij ‘Werk 4.0’ in plaats van controleur/instructeur dan eerder coach worden.

Industrie 4.0 zal volgens Metav verstrekkender gevolgen hebben dan velen denken. Maar dat is volgens de meeste deskundigen nog geen reden het digitaliseringsproces dan maar uit te stellen. “Sterker nog, hoe eerder er mee wordt begonnen, hoe beter.”

‘Acceptatie werknemers nodig’

“In de afgelopen 8 jaar hebben we gezien dat Industrie 4.0-projecten niet alleen over technologie gaan”, legt prof. Gisela Lanza, hoofd van het wbk-Institut für Produktionstechnik aan het Karlsruher Institut für Technologie (KIT) en lid van het WGP (Wissenschaftliche Gesellschaft für Produktionstechnik), uit.

“Ze kunnen vanuit het oogpunt van technologie en planning goed ontworpen zijn, maar ze moeten ook de acceptatie van werknemers krijgen.”

‘Mens is de maat’

Werk 4.0 heeft zichzelf eigenlijk op de agenda gezet: wetenschappers hebben zich moeten buigen over aspecten als acceptatie, motivatie en nieuwe rolverdelingen in de gedigitaliseerde fabriek.

Het duidelijke resultaat tot nu toe, aldus Metav: in het tijdperk van algoritmen en kunstmatige intelligentie wordt de 2500 jaar oude wijsheid van de Griekse filosoof Protagoras nog altijd bevestigd: De mens is de maat van alle dingen.

Smart systemen verhogen motivatie

In de productie vereisen realtime sturing en algoritme-ondersteunde monitoring snelle besluitvorming.

Ifp-Software GmbH uit Aken biedt een programma aan om productielijnen in een netwerk op te nemen en te optimaliseren. Het bedrijf waardeert Metav digital als een platform om zijn mogelijkheden aan potentiële nieuwe klanten te tonen.

‘30% meer output’

Een algoritme berekent aan de hand van tijdreeksen waarschijnlijke foutbronnen en stuurt deze binnen enkele seconden door naar de werkplaats. Het systeem verhoogt de output van de fabriek met maximaal 30%, en motiveert tegelijkertijd de werknemers.

“We werken in real time, en een fijn gekalibreerd algoritme kan binnen enkele seconden oplossingen voorstellen”, stelt Jörn Steinbeck, medeoprichter van het bedrijf. Maar wanneer werknemers met deze informatie alsnog aangestuurd moeten worden, gaat de gewonnen tijd weer verloren.

‘Meer verantwoordelijkheid geven’

“In principe betekent dit dat – als we de AI-mogelijkheden in de praktijk ten volle willen benutten – werknemers niet alleen verdergaande beslissingen moeten kunnen nemen, maar ook meer inzicht moeten hebben in het totale systeem.”

Steinbeck’s conclusie: “We verschuiven van controle naar context.” Of zoals Lanza stelt: “Medewerkers moeten voldoende persoonlijke verantwoordelijkheid krijgen om fouten direct zelf te herstellen.”

Exapt Systemtechnik GmbH uit Aken biedt behalve CAM-systemen ook intelligent resource management voor de verspanende industrie. “In dit complexe programma zijn intelligente workflows opgeslagen”, stelt sales manager Sebastian Weski van het softwarebedrijf.

Exapt SmartControl werkvloerbeheer
(foto: Exapt).

‘Productiviteit stijgt met 30%’

“Daarmee kan op de behoefte aan gereedschap worden ingespeeld. Ook kunnen voorraadverplaatsingen en opstellingsoptimalisaties automatisch worden uitgevoerd.” Zo zijn volgens hem nu al productiviteitsstijgingen tot 30% te bereiken. Tijdens Metav digital zijn demonstraties van de oplossingen te zien.

Zelfs de modernste CAM-toepassingen werken alleen effectief als de machineoperators meer verantwoordelijkheid en directe beslissingsbevoegdheid hebben. “Ons systeem maakt proefdraaien met een digital twin mogelijk”, legt Weski uit. “Zo zien medewerkers bijvoorbeeld direct of gereedschap op het oppervlak krast, of dat de aanvoersnelheid te hoog is. Dit koppelen ze meteen terug aan de CAD-programmeurs.”

“Onze software verbindt de mensen op alle verschillende punten in het bewerkingsproces. Dat betekent: meer verantwoordelijkheid, meer competentie en meer beslissingsbevoegdheid voor de machineoperators.”

Intelligente assistentie

“Duizenden verschillende producten en varianten produceren tot batchgroottes van één, zonder kostbare fabrieksconversies.” Dat is de visie van Bosch Rexroth.

De Bosch Group realiseerde in 2019 een omzetstijging van 25% in met elkaar verbonden Industrie 4.0-oplossingen voor productie en logistiek tot 750 miljoen euro. Deze visie kan alleen worden verwezenlijkt met behulp van intelligente assistentiesystemen.

Alle eenheden zijn onderling verbonden en worden centraal aangestuurd
(foto: Bosch Group).

Maar ook de nieuwste generatie cobots vereist een nieuwe bedrijfscultuur en vlakkere besluitvormingsstructuren, stelt Müller Maschinentechnik GmbH.

Het bedrijf verkoopt lichtgewicht robots die monteurs ondersteunen op verschillende taakgebieden. Rond het apparaat heeft zich een ‘ecosysteem’ van gereedschappen ontwikkeld: de metalen helpers laden, palletiseren, lassen, frezen of slijpen, afhankelijk van de eisen. Digitale demonstraties hiervan zijn te zien tijdens Metav live.

‘Ook kleine series winstgevend’

Pascal Klee, Sales Manager Automation, benadrukt: “Cobots zijn ontworpen om samen te werken met mensen. Samen kunnen ze een hele productie-eenheid bedienen in plaats van slechts één machine.”

Het gaat om netwerken, niet om het vervangen van menselijke werknemers. “Integendeel – de mogelijkheid om samen te werken om zelfs kleine batchgroottes winstgevend te produceren, geeft het bedrijf een beslissend concurrentievoordeel.”

Cobots werken samen met medewerkers, ze vervangen ze niet
(foto: Müller Maschinentechnik).

AI ontlast van routinewerk

Niet alleen de productiemedewerkers, maar ook hun leidinggevenden krijgen te maken met fundamenteel nieuwe eisen, stelt Metav.

In het gezamenlijke interdisciplinaire teamIn-project willen onderzoekers van WGP samen met twee industriële bedrijven nagaan hoe digitale technologieën en AI zinvol in het productieproces kunnen worden geïntegreerd.

De onderzoekers richten zich met 4 subdoelen vooral op de nieuwe rol van de supervisor.

Allereerst willen ze geschikte digitale managementtools ontwikkelen: een AI-agent die supervisors ontlast van de noodzaak om alledaagse routines uit te voeren. Daarnaast willen ze moderne managementsystemen ontwerpen en de effecten op rolmodellen en bekwaamheidseisen onderzoeken. In de laatste stap ontwerpen de onderzoekers een compleet transformatieproces.

‘Nieuwe ideeën opdoen’

De resultaten worden verwerkt in leerworkshops. “Het is de bedoeling dat vertegenwoordigers van bedrijven overleg plegen met de proefbedrijven en nieuwe ideeën opdoen”, legt Lanza uit.

“Aan de hand van een voorbeeld van een best practice ziet het bedrijf welke elementen en hulpmiddelen beschikbaar zijn om ze vervolgens aan zijn eigen probleem aan te passen.”

In de workshops simuleren de onderzoekers zelfs nieuwe hiërarchiemodellen in een spelomgeving, bijvoorbeeld een scenario zonder baas waarin de werknemers zelf de werkvloer moeten organiseren.

Van machine naar lijn – van lijn naar keten

“Medewerkers die vroeger één machine bedienden, zullen in de toekomst de hele lijn orkestreren”, vat Lanza samen. “De voorman zal de hele fabriek onder zijn hoede nemen in plaats van slechts één lijn, en de fabrieksmanager zal verantwoordelijk zijn voor de hele toeleveringsketen”

“Onze intelligente systemen vergaren ervaring die vroeger bij de ploegbaas berustte”, voegt Steinbeck toe. “Een goed opgeleid algoritme democratiseert de expertise.”

Dit heeft gevolgen voor de bedrijfscultuur. Klassieke top-down-besluitvorming en complexe hiërarchieën zijn te log voor wendbare productiegroepen die worden ondersteund door algoritmen en intelligente hulpsystemen, aldus Metav.

Quality assurance alleen al kan conventionele instrumenten tot het uiterste drijven. Zo hebben maandelijkse rapporten weinig zin als de software fouten en anomalieën in real time meldt.

‘Optimalisatie ondanks decentralisatie’

De manager verandert in deze omgeving van een instructeur in een coach. De leersystemen nemen steeds meer het klassieke probleemoplossende vermogen van de ploegbaas over.

De machineoperators lossen veel problemen zelf op en hebben de opzichter minder nodig als controlerende autoriteit en meer als assistent die ondersteuning biedt.

“In het verleden dachten we dat alleen gecentraliseerde eenheden doeltreffend werkten. Maar in de toekomst verwachten we juist een optimalisatie te kunnen bereiken ondanks decentralisatie”, besluit Lanza.

Metav digital

Metav digital presenteert van 23 tot en met 26 maart 2021 diverse oplossingen op het gebied van Industrie 4.0. en Werk 4.0.

Stelling metaalmagazine.nl

Digitaliseren en automatiseren zullen in de toekomst meer dan ooit noodzakelijk zijn om efficiënt te kunnen werken en een gestroomlijnde productie te garanderen, zo wordt algemeen gesteld. Maar wat vindt u?

Automatiseren is noodzaak!

  • Klopt. Maar ik vind het wel lastig om te beginnen of de volgende stap te zetten. (40%)
  • Zeker. Ik ben stapsgewijs begonnen en weet precies waar ik uit wil komen. (40%)
  • Nee. De forse investeringen wegen voor mij niet op tegen de meerwaarde. (20%)
  • Nee hoor. Het werk gaat goed zo. Bovendien kost het banen of moet ik mijn personeel bijscholen. (0%)

Stem mee en motiveer uw antwoord, door een mail te sturen naar t.vandermeer@eisma.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven