Weiss maakt spindel smart • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Weiss maakt spindel smart

Weiss Spindeltechnologie maakt van de freesspindel in combinatie met Sinumerik 840D sl een slimme freesspindel. Via de machinebesturing kan de gebruiker namelijk allerlei gegevens van de spindel uitlezen en exporteren. Daarnaast kan hij dan met externe programma’s analyses maken van de onderhoudstoestand van de spindel.

Weiss Spindeltechnologie is een dochter van Siemens. De nauwe samenwerking met de ontwikkelaars van Sinumerik ligt dan ook voor de hand. De fabrikant van freesspindels gebruikt al langere tijd de sensormodule SMI 24. Sinumerik 840D sl en 828D herkennen de spindel automatisch. Daardoor is de inbedrijfsname van de spindel vereenvoudigd. Ook kunnen met de machinebesturing data zichtbaar worden gemaakt, zoals temperatuurverloop, koppel en toerentallen. De Duitse spindelfabrikant gaat nu nog een stap verder en heeft de Tool für Datenexport ontwikkeld.

Door de data uit de sensormodule SMI 24 van Weiss Spindeltechnik te exporteren, kunnen eenvoudig zelf grafieken gemaakt worden die de trend van een aantal essentiële kernwaarden van de spindel tonen en daarmee iets over de onderhoudstoestand zeggen.

Exporteren voor externe analyse

Deze module is alleen beschikbaar voor de Siemens 840D sl besturing. Hiermee kan men de data die de besturing uitleest, exporteren als cvs-data. Daarmee kunnen verspaners de data in externe programma’s analyseren. Of in een excelbestand hun eigen data bijhouden. Trends die inzicht geven in de slijtage van de spindel kunnen dan eerder herkend worden. Zo geeft bijvoorbeeld de tijd die de spindel nodig heeft om het gereedschap te klemmen of om te lossen, inzicht in de werking van de gereedschapopname. Een ander voorbeeld is de temperatuur van de lagers. Neemt deze in verloop van de tijd toe, dan kan dat duiden op slijtage of de noodzaak de smering te vernieuwen. Weiss Spindeltechnik toont hiermee de zin van Industrie 4.0 en data-analyse aan. Ongeplande stilstand van de machine kan voorkomen worden door regelmatig data te analyseren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven