Nieuws

Waterstraalsnijden wordt populairder

De hoge opstaande wanden zorgen niet alleen voor veiligheid tijdens het 5-assig snijden, maar ook voor extra stabiliteit (foto's: WJS).

Er is een toenemende belangstelling voor waterstraalsnijden. Juist high tech industrieën, zoals de ruimtevaartsector, stappen over op het waterstraalsnijden van complexe 3D geometrieën. De reden: geen risico op microscheuren, geen zone die door warmte beïnvloed wordt en elke andere verandering in het materiaal is uitgesloten.

De Zweedse fabrikant van waterstraalsnijmachines Water Jet Sweden (WJS) bemerkt duidelijk een groeiende interesse voor het 5-assig waterstraalsnijden voor high tech toepassingen, met name als het gaat om geharde materialen, speciale legeringen zoals Titanium en Kevlar en composieten. Fabrikanten kiezen dan voor een koude snijtechniek om problemen als gevolg van warmte-inbreng te vermijden. Water Jet Sweden heeft daarom speciaal voor dit soort toepassingen een waterstraalsnijmachine ontwikkeld, Five X.

In de besturing zijn veel 3D meetcycli voorgeprogrammeerd.

Deze machine is zodanig geconstrueerd dat een groot snijbereik (minimaal 1000 mm in de Z-richting) gecombineerd wordt met een hoge nauwkeurigheid (herhaalnauwkeurigheid +/- 0,25 mm). En dankzij de 3-assige snijkop, kunnen 3D vormen worden bewerkt. Daardoor is de technologie geschikt om gemonteerde of geperste structuur delen te bewerken.

Opstaande randen

Met name de materialen die in de ruimtevaart worden toegepast, stellen hoge eisen aan de stabiliteit van de machine. Om de nauwkeurigheid te garanderen, bouwt Water Jet Sweden de machine op een heavy duty stalen frame met hoge opstaande wanden. Deze zorgen tevens voor veilige werkomstandigheden, omdat het snijden van 3D-producten heel andere veiligheidseisen stelt dan het snijden van vlakke plaat.

Tijdens het 3D-snijden is de machine volledig gesloten.

Afgesloten ruimte

De machine is tijdens de bewerking gesloten. Deze constructie zorgt tegelijkertijd voor een hogere torsiestijfheid en dempt trillingen. Een andere bijzonderheid zijn de twee onafhankelijke Y-assen. Het gaat namelijk om een portaalmachine. De snijkop zelf is aan het portaal bevestigd, een constructie die de Zweedse fabrikant gepatenteerd heeft. Dit gantry design garandeert tevens een meer vloeiende beweging en minder slijtage van de mechanische onderdelen.

Dankzij de in totaliteit 5 assen kan de Five X gebruikt worden om complexe 3D-geometrieën te snijden.

Eén of twee snijkoppen

De snijkop wordt standaard geleverd met een hoogtesensor en een elektronische toevoerunit voor het abrasief materiaal. Een intelligente interface voor meettasters is eveneens geïntegreerd, terwijl in de besturing al een groot aantal 3D-meetcycli zijn voorgeprogrammeerd. De Five X kan eventueel gebouwd worden met twee snijkoppen. Bij deze configuratie is de tweede snijkop een klassieke 2D-kop, voorzien van een boorunit.

Bediening aan beide zijden

De machine is voorzien van 2 bedieningsterminals, aan beide zijden.

Om het bedieningsgemak te vergroten beschikt de waterstraalsnijmachine aan beide zijden over een bedieningsterminal en kan de machine aan beide kopse kanten geopend worden voor de belading.

www.waterjetsweden.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven