Verspanen zonder koelvloeistof • Metaal Magazine
Nieuws

Verspanen zonder koelvloeistof

De compacte, onderhoudsvrije EcoCooling (foto: EcoCooling).

Als alternatief voor metaalbewerkingsvloeistoffen bij verspaning is er nu EcoCooling. Deze methode maakt gebruik van geïoniseerde en gekoelde lucht. Het is volgens het bedrijf goedkoper, duurzamer en schoner. Bovendien maakt het hogere snijsnelheden mogelijk, terwijl de slijtage van gereedschappen vermindert. Dit verhoogt de productiviteit en laat onderhoudskosten afnemen.

Het gaat bij EcoCooling om een droge, schone en milieuvriendelijke methode die is ontwikkeld voor het smeren van metalen werkstukken met geïoniseerde en gekoelde lucht zonder dat daar emulsies voor hoeven te worden gebruikt.

“Werkplaatsen willen af van vloeistoffen en velen hebben geprobeerd een oplossing te vinden voor het probleem, maar met slechte resultaten”, aldus Leo Hatjasalo, mede-oprichter en CEO van EcoCooling.

‘Ook op harde metalen’

“Nu hebben we het antwoord op deze eis”, vertelt hij, “aangezien EcoCooling zelfs kan worden gebruikt op de hardst bekende metalen, zoals chroom, titanium en wolfraamcarbide.”

Het systeem wordt sinds eind jaren tachtig op industriële wijze onderzocht en ontwikkeld. Het is grondig getest in daadwerkelijke processen en geëvalueerd in testen van anderen. Nu is het klaar om wereldwijd gecommercialiseerd te worden, met steun van een industriële partner die wereldwijd opereert.

Droog smeermiddel

“EcoCooling is gebaseerd op het feit dat geïoniseerde lucht de snijzone binnendringt en een droog smeermiddel vormt dat het wrijven van het snijden en de gegenereerde hitte reduceert, en tegelijkertijd de tijd die nodig is voor het vormen van een oxidelaag verkort”, legt Hatjasalo uit.

“Het proces is in alle werelddelen gepatenteerd, en op dit moment zijn we bezig met het valideren ervan om alle type machinebewerkingen erin op te nemen.”

EcoCooling is het resultaat van langdurig, interdisciplinair O&O-team van wetenschappers, ingenieurs en ervaren zakenmensen van verschillende disciplines. Hetzelfde team ontwikkelde de technologie achter Amazons assortiment van aan de voorzijde verlichte Kindle-apparaten.

Productiviteit verhogen

Hatjasalo benadrukt dat EcoCooling niet alleen een manier is om de kosten van emulsies te reduceren, maar ook om de productiviteit te verhogen door middel van hogere snijsnelheden, gereduceerde slijtage van snijgereedschap en verminderde onderhoudskosten.

“Aangezien metalen stukken niet ‘besmet’ zijn door enige vloeistof, kunnen ze volledig worden gerecycled zonder ze schoon te hoeven maken”, zegt hij.

Minimaliseert CO2-uitstoot

“Een ander groot voordeel is dat het giftig vloeibaar afval en dampen elimineert, en tevens de CO2-uitstoot minimaliseert aangezien er geen olie wordt gebruikt.” 

EcoCooling maakt gebruik van een geïoniseerde luchtstroom in het werkgebied om een droog smeermiddel te vormen dat het wrijven bij het snijden en gegenereerde hitte reduceert, en het vormen van een oxidelaag versnelt (bron: EcoCooling).

“De eenheid heeft geen onderhoud nodig en heeft bewezen de levensduur van snijgereedschap significant te verlengen”, zegt Hatjasalo. Het systeem kan volgens hem ook makkelijk worden aangesloten op oudere machinegereedschappen.

‘Besparingen behaald’

EcoCooling heeft de afgelopen jaren internationaal getest in verscheidene commerciële tests in veeleisende omgevingen. Daarin zijn, zo stelt het bedrijf, goede resultaten en grote besparingen behaald, terwijl het tevens substantieel minder impact heeft op het milieu.

Het doel is nu om een veelzijdige productreeks te creëren die alle machinebewerkingen omvat.

“Wij zijn ook van plan het systeem te integreren zodat het verschillende CNC-machines kan gebruiken, en om optimale oplossingen te creëren voor alle bewerkingsmachines en werkplaatsen”, zegt Hatjasalo.

Financiële partner welkom

Bijkomend voordeel van EcoCool is dat de technologie het mogelijk maakt om kleinere en goedkopere metaalbewerkingsmachines te bouwen, aangezien de EcoCooling-eenheid zeer compact is.

De volgende stap voor het bedrijf is het vinden van een financiële partner. Meer financiering is nodig om te helpen bij het commercieel maken van EcoCooling wereldwijd en om de wijze waarop de technologie kan worden gebruikt te vergroten, aldus het bedrijf.

EcoCooling

Oy ECE EcoCooling Engineering Ltd is onderdeel van een portfolio van Finse high-tech bedijven die toonaangevende technologieën ontwikkelen.

Een voorbeeld is de technologie die gebruikt is in Amazon Kindle-apparaten voor het verlichten van de voorzijde.

Dit is ontwikkeld en geïndustrialiseerd door het portfoliobedrijf Modilis Ltd, dat in 2010 aan Amazon is verkocht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven