Uddeholm breidt ESR capaciteit uit • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Uddeholm breidt ESR capaciteit uit

Het Zweedse staalbedrijf Uddeholm heeft onlangs besloten de ESR-capaciteit uit te breiden. Deze Electro Slag Remelting installatie is de negende ESR in Hagfors. Voor de energievoorziening stapt het bedrijf over van olie en gas op LNG (vloeibaar aardgas). Het betreft een investering van circa 10 miljoen euro.

Uddeholm wil niet alleen de capaciteit uitbreiden, maar ook een groter marktaandeel verkrijgen op het gebied van homogeen gereedschapsstaal met een hoge kwaliteit. Het basismateriaal van het Uddeholm gereedschapsstaal is zorgvuldig geselecteerd schroot. Samen met de benodigde legeringelementen en slakvormers wordt het schroot gesmolten in een elektrische vlamboog oven. Hierna wordt het gesmolten staal uitgegoten in een gietpan. In de ontslakkingsinstallatie wordt het zuurstofrijk houdende slak verwijderd. Na het verwijderen van de oxides en het toevoegen van de legeringelementen wordt het vloeibaar staal opgewarmd in de smeltpan. Het vacuüm ontgassen zorgt ervoor dat elementen zoals watersof, stikstof en zwavel worden verwijderd.

ESR installatie Uddeholm

Principeschema van een ESR-installatie (bron: Uddeholm)

 

ESR-installatie

Door middel van gecontroleerd stijgend gieten vanuit de smeltpan in speciale matrijzen, worden de zogenaamde ‘ingots’ gemaakt. Vanaf deze processtap kan het materiaal naar de walserij of naar de smeedpers, maar ook naar een ESR-installatie waar de moderne gereedschapsstaal kwaliteiten opnieuw worden omgesmolten. Het omsmelten in de ‘Electro Slag Remelting’ installatie gebeurt door het onderdompelen van de elektrode in een oververhit slakkenbad. Door het gecontroleerde afkoelen van het smeltbad worden macro segregaties verwijderd en ontstaat er een ‘ingot’ met een hoge homogeniteit. Het smelten onder een beschermde atmosfeer geeft een zuiverdere staal kwaliteit.

 

Nabehandeling

Na de ESR-behandeling gaat het materiaal naar de walserij of naar de smeedpers om er ronde of platte staven van te maken. Voordat het materiaal wordt afgeleverd ondergaan alle Uddeholm kwaliteiten een warmtebehandeling, afhankelijk van de kwaliteit gereedschapsstaal is dit zacht gloeien of veredelen. Deze stappen zijn nodig om te zorgen voor een juiste balans tussen de hardheid en taaiheid van het gereedschapsstaal.

Het Zweedse Uddeholm, met voor de Benelux verkoopkantoren in Amsterdam en Sint-Niklaas, is vooral gespecialiseerd in hoogwaardige kwaliteiten gereedschapsstaal. Sandvik gebruikt onder meer het Uddeholm materiaal THG 2000 voor de gereedschapshouders. Sandvik Coromant in Zweden heeft zijn concurrentiepositie verbeterd in de markt voor het maken van gereedschaphouders. Dit vanwege de goede maatvastheid, slijtvastheid, hardheid en goede bewerkbaarheid van dit staal.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven