Tweespalt bij CNC-ontwikkelingen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tweespalt bij CNC-ontwikkelingen

De ontwikkelingen bij CNC-besturingen zijn veelomvattend. Enerzijds introduceren bepaalde fabrikanten eenvoudigere besturingen voor een minimum aantal assen en goedkope machines, weer anderen bouwen voort op complexe besturingen en zorgen voor meer functionaliteit. Dialoogbesturing wordt populairder, bepaalde merken die ooit alleen volgens ISO programmeerden, bieden nu ook software aan voor dialoog.

Een CNC-besturing is een element van een metaalbewerkingsmachine waar elke operator, machine-insteller of programmeur dagelijks mee te maken heeft. Door een verregaande automatisering, krachtige CAM-pakketten enerzijds maar ook de vraag naar goedkopere en eenvoudigere machines anderzijds is er een tweespalt bij de besturingen ontstaan. Complexe producten, vaak vijfassig bewerkt, vragen om een solide en nauwkeurige besturing, met slimme softwarefuncties. Maar eenvoudigere machines kunnen prima uit de voeten met compacte en eenvoudigere besturingen.

 

CNC besturingen in tweespalt.JPG

Een CNC-besturing bevindt zich in een spanningsveld tussen nauwkeurigheid, snelheid en oppervlakteruwheid (foto: Paul Quaedvlieg)

 

CNC-besturingen bepalen de ‘intelligentie’ van een bewerkingsmachine. De ontwikkelingen bij de besturingen lopen parallel aan de ontwikkelingen op elektronica en softwaregebied. Duidelijk is dat de meeste fabrikanten inspringen op zaken als kostenreducties, eenvoudigere besturingen, nieuwe generaties operators, intuïtiever, sneller en eenvoudiger programmeren, verkorting van bewerkingscycli, verhoging van productkwaliteit en een betere aansluiting op automatiseringsoplossingen.

 

In het komende nummer van Metaal Magazine gaan we dieper in op de ontwikkelingen bij Heidenhain, Siemens en Fanuc, maar staan we ook stil bij andere besturingen zoals de dialoogbesturing van Hurco en de open besturing van Beckhoff door onder meer door Voortman Automatisering wordt gebruikt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven