TU Wenen produceert magneten met 3D-printer • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

TU Wenen produceert magneten met 3D-printer

Door magneten 3D te printen kan TU Wenen permanentmagneten met een specifiek magnetisch veld produceren (foto: TU Wenen)

Hoe kan je magneten bouwen die exact het gewenste magneetveld hebben? De TU Wenen heeft een oplossing: Het produceren van magneten met een 3D-printer.

Het produceren van magneten is vandaag de dag technisch gezien geen probleem. Moeilijk wordt het wanneer een permanentmagneet geproduceerd moet worden met een vooraf bepaald magnetisch veld. De TU Wenen kan nu complex gevormde permanentmagneten met een aangepast nauwkeurig magnetisch veld produceren met een 3D-printer. De magneten kunnen gebruikt worden in bijvoorbeeld magnetische sensoren.

Magnetische deeltjes in kunststof matrix

De magnetische 3D-printer werkt met speciaal bereide koorden met magnetische microkorrels, die samen worden gehouden door een plastic bindmateriaal. In de printer wordt het materiaal verwarmd en met een mondstuk punt voor punt op de juiste plaatsen gepositioneerd. Hierdoor ontstaat een driedimensionaal object, bestaande uit ongeveer 90% magnetisch materiaal en 10% kunststof. Het eindproduct is aanvankelijk nog niet magnetisch, omdat het granulaat in ongemagnetiseerde toestand wordt ingebracht. Het gerede voorwerp wordt vervolgens blootgesteld aan een sterk extern magnetisch veld en wordt doordoor een permanentmagneet. Het magneetdesign wordt met de computer berekend en kan daardoor snel en precies ontwikkeld worden. De printer kan magneten van enkele centimeters tot in decimeterbereik printen met een nauwkeurigheid binnen een millimeter.

Nieuwe mogelijkheden

Het printproces is snel en goedkoop en het opent mogelijkheden die ondenkbaar zijn met andere technieken. Verschillende materialen kunnen met deze techniek in één magneet verwerkt worden en zorgen voor een soepele overgang tussen sterke en zwakke magnetisme.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven