Trumponomie en de impact op de vrijhandel • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Trumponomie en de impact op de vrijhandel

Na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 8 november wordt stapje voor stapje duidelijker wat voor beleid Donald Trump gaat voeren. Dat belooft weinig goeds voor partijen die in het verleden hebben geprofiteerd van vrijhandelsverdragen en open grenzen. De toon van Trump is veel minder conflictmijdend dan die van zijn voorgangers, maar dat betekent niet dat elk land te lijden zal hebben van zijn stappen op economisch gebied.

Tijdens zijn verkiezingscampagne was de toon van Donald Trump al uitermate isolationistisch en protectionistisch. Mexico, dat aan zijn noordgrens tegen een muur aan zou moeten kijken, krijgt minder werk toebedeeld dat ook in VS kan worden gedaan. Daarnaast staan de vrijhandelsverdragen die de Verenigde Staten zijn aangegaan onder druk. Ook wil Trump importheffingen van wel 40% op Chinese producten gaan heffen.

Minder vrijhandel

De algehele toon van beide grote politieke verrassingen van 2016 – de Brexit en Trumps verkiezingswinst- is isolationistisch en protectionistisch van aard. Beide hebben weinig op met globalisme. Trump wil dan ook graag af van vrijhandelsverdragen als NAFTA, TTIP en TPP. Bedrijven die baat hebben gehad bij open handel moeten zich nu voorbereiden op een nieuwe wereld van isolationisme en protectionisme van de VS.

Met zijn programma en waarschijnlijk toekomstig beleid schudt Trump de economische mondiale verhoudingen behoorlijk op, hetgeen wellicht ook wel gebeurd zou zijn als hij de verkiezingswinst niet had gepakt. De Chinese economie is immers meer naar binnen gekeerd dan vroeger en groeit een stuk minder hard dan in de afgelopen jaren. Verder is er een duidelijke verschuiving van het economische zwaartepunt van west naar oost, waar landen als India en China (nog steeds) harder groeien dan de VS en Europa.

China verhandelde in 2015 voor ongeveer $64 miljard met de Verenigde Staten. Dat bedrag is ongeveer gelijk aan de handel met acht Europese handelspartners van de VS in Europa, namelijk Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Nederland, België, Zwitserland en Ierland. China krijgt vaak het verwijt zijn goederen op internationale markten tegen dumpprijzen aan te bieden. Trump wil daar een einde aan maken.

China heeft in de nieuwe realiteit dus het meest te verliezen maar ook voor Europa kan het hernieuwde isolationisme en protectionisme van Amerika, gezien de belangen, problemen opleveren.

De dollar

De dollar is rond de Amerikaanse verkiezingen verder geapprecieerd en zal waarschijnlijk op de korte termijn nog sterker worden.

Omdat de Republikeinen vanaf 20 januari zowel het Witte Huis als het Congres controleren kan Trump naar verwachting veranderingen in belastingen, investeringen en regelgeving sneller realiseren dan gebruikelijk. De nieuwe president heeft al beloofd flink in de infrastructuur te zullen investeren en Amerikaanse bedrijven die hun dollars terug naar huis brengen te belonen. Die stap is vergelijkbaar met 2004 toen de Homeland Investment Act zorgde voor een enorme stimulans voor de dollar.

Een volgende stimulans voor een sterkere dollar zal komen door verdere verhoging van de rente in Amerika. Zowel de verwachtingen voor een hogere inflatie op dit moment als de te verwachten hogere gerealiseerde inflatie in de toekomst zullen de druk op de Federal Reserve verhogen om de rente te laten stijgen, wat op zijn beurt de koers van de dollar verder omhoog zal stuwen.

Europees politiek risico

Behalve de gevolgen van het Italiaanse ‘No” in het referendum over constitutionele hervormingen, zijn de verkiezingen in drie Europese landen van volgend jaar verdere potentiele risico’s voor de stabiliteit in Europa en dus factoren waar investeerders rekening mee moeten houden. Vanwege het protectionistische en isolationistische sentiment in Europa kan de euro-dollarverhouding na de Brexit en Italië verder beïnvloed worden door de verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Daarbij zijn volgens ons de risico’s in Duitsland het kleinst. Angela Merkel’s CDU/CSU wordt nadrukkelijk uitgedaagd door de rechtse populisten van Alternative für Deutschland die net als tijdens de Brexit-campagne en die van Trump de nadruk legt op immigratie, de angst van de middenklasse en nationale trots. Omdat Duitsers graag een veilige keuze maken en de meerderheid stabiliteit prefereert, zal Merkel waarschijnlijk wel winnen. De winst voor de AfD zit dan in het behalen van vertegenwoordigers in de Bondsdag.

In Frankrijk presteert het Front National van Marine Le Pen uitstekend in de peilingen maar de weg naar het presidentschap is zeer lastig vanwege het Franse systeem van twee stemrondes. Terwijl ze voor de eerste ronde bij de meeste peilingen aan de leiding ligt, valt de beslissing pas bij de tweede stemming. Wij achten de kans groot dat bij de tweede stemronde linkse en rechtse kiezers in meerderheid voor de meer gematigde kandidaat zullen gaan. Hierdoor zou Marine Le Pen, net als haar vader in 2002, na winst in de eerste ronde toch het onderspit delven.

In Nederland is de verkiezingsuitslag het meest ongewis. Op dit moment ligt de PVV in de peilingen ver voor op de nummer twee, de VVD. De kans dat de partij van Geert Wilders in maart 2017 goed voor de dag zal komen is groot, maar vanwege de noodzaak tot een meerpartijencoalitie in Nederland is het maar de vraag of ze in de regering komt. En zelfs als de PVV aan de regering deelneemt dan is het onwaarschijnlijk dat ze een groot deel van haar verkiezingsprogramma kan verwezenlijken. De oppositie zal minder ‘constructief’ zijn dan tijdens de regering Rutte en het zal lastig worden om besluiten door de Eerste Kamer te loodsen.

Hoe zit het met de euro?

Alles waar men op de markt over wil spreken is politiek en alles waar men over praat in de politiek is over de markt. De euro heeft zwaar te lijden onder beperkte economische groei in Eurozone en de politieke instabiliteit. De eenheidsmunt had meer kunnen fungeren als safe haven bij de verkiezing van Trump, maar handelaren hebben de euro veelal van de hand gedaan mede vanwege de instabiliteit in Europa.

Op dit moment zijn we van mening dat de markt de politieke risico’s in Europa op de langere termijn overdrijven. Maar voor de korte termijn zien we behoorlijke zwakte in de eenheidsmunt, vooral ten opzichte van de dollar. En gebrek aan groei en inflatie blijven de Eurozone onder druk zetten.

Elke stap van de Europese centrale bank om een van beide aan te wakkeren zal speculanten opnieuw een reden geven om te verkopen. Pariteit van euro en dollar is een veelvoorkomende angst onder Europeanen. Wij denken dat vanwege een situatie van een sterke, door Trump opgestuwde dollar gecombineerd met de Europese problemen pariteit nu meer voor de hand ligt dan in het verleden.

Bron: Jeremy Cook, Hoofdeconoom van valuta-expert World First

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven