Toolhouder met gerichte koeling op snijkant • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Toolhouder met gerichte koeling op snijkant

Ceratizit komt met een nieuw DirectCooling-systeem. Dit bestaat uit een gereedschapshouder die is voorzien van interne koelkanalen met twee nozzles die de koelemulsie van boven en onderaf exact op de snijkant brengen. Hierdoor wordt een hogere standtijd van het gereedschap bereikt, aldus het bedrijf, evenals een betere procesbetrouwbaarheid en een hogere productiviteit.

Met name bij het groefsteken of afsteken ontstaan vaak problemen omdat de snijkant volledig wordt ingekapseld door spanen aan de bovenkant, het werkstuk aan de zijkanten en de wisselplaat aan de onderzijde. Waar traditionele koelmethoden royale hoeveelheden koelmiddel naar het bewerkingsgebied leiden, kiest het DirectCooling (DC)-systeem van Ceratizit een meer gerichte levering van koelsmeermiddel om het verspaanproces betrouwbaarder te laten verlopen.

Twee interne koelkanalen

De nieuwe MonoClamp GX-DC gereedschapshouders zijn voorzien van twee interne koelkanalen die de koelemulsie direct op de snijkant richten.

“De ene nozzle richt de koelemulsie van boven op het spaanvlak, een tweede is gericht vanaf onder op het vrijloopvlak. Hierdoor ontstaat een gerichte koelsmeermiddeltoevoer die zorgt voor een langere standtijd, een betere procesbetrouwbaarheid en een hogere productiviteit”, geeft Ceratizit aan.

Met name bij het verspanen van diepe groeven voorkomt DirectCooling dat een ingesloten spaan de snijkanten van het gereedschap in gevaar brengt.

Klemschroef van boven en onderen bedienen

De MonoClamp GX-DC gereedschapshouder is niet alleen voorzien van twee interne koelkanalen om een betrouwbaar proces te realiseren.

De wisselplaatzitting is ook herzien om de groefsteekwisselplaat stabieler te maken wanneer deze wordt ingeklemd, stelt Ceratizit.

Om de wisselplaat snel te wisselen is de klemschroef nu zowel van boven als van onderen te bedienen.

4-in-1 functionaliteit

Waar bij een VDI-houder normaal gesproken twee varianten nodig zijn voor normale en ondersteboven inzet, is er met DirectCooling, dankzij het dubbele tandprofiel van de nieuwe VDI-houder, slechts één houder nodig.

Daarnaast is het mogelijk om de onderlegplaten aan de boven- of onderkant te plaatsen, zodat er met één houder gebruik gemaakt kan worden van zowel links als rechts gereedschap. Daarmee heeft de nieuwe VDI-houder met DirectCooling daadwerkelijk vier features in één.

Geen interferentie

Bovendien kunnen de lengtes van alle DirectCooling-houders ook optimaal op elkaar worden afgestemd. Dit maakt een einde aan interferentie en creëert een compact totaalpakket voor optimale stabiliteit en onbeperkte flexibiliteit, aldus de toolfabrikant.

“DirectCooling is uiteraard voor elke toepassing te gebruiken. De enige voorwaarde is dat het koelmiddel via de revolver van het draai- of frees-draaicentrum moet kunnen worden overgebracht.”

Bekijk een video met uitleg (premium)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven