Nieuws

Tips voor een soepel overnametraject

(Foto: Freestock.com)

Denkt u erover een collega-bedrijf over te nemen? Zorg dan onder meer dat uw bedrijf organisatorisch en financieel gezond is, neem een bedrijfsadviseur in de arm, zorg voor een goede overlegstructuur tijdens de voorbereidingsfase en houd grip op de kosten. Dat zijn enkele tips die Luuk Ebbers (Ebbers Metalworks) als kopende partij in het aprilnummer van Metaal Magazine geeft.

De verkopende partij, Toon Groen van Optimum Draadvonktechniek uit Didam, deed in 2015 een opvallende oproep via YouTube. Hij wilde met pensioen en had meerdere scenario’s in zijn achterhoofd.

‘Intensieve jaren’

In vakblad Metaal Magazine vertelt hij hoe het sindsdien gegaan is en hoe hij uiteindelijk met Luuk Ebbers van Ebbers Metalworks uit Doetinchem in contact is gekomen. Groen blikt terug op ruim 3 erg intensieve jaren.

Groen en Ebbers hebben begin dit jaar de officiële overnamedocumenten getekend. Optimum blijft als zelfstandige onderneming opereren vanuit Didam. Zowel Ebbers als Groen zijn tevreden met het resultaat en schetsen wat het hen voor voordelen biedt.

Ook tips van de verkoper

Behalve Ebbers deelt ook de verkopende partij tips. Zo adviseert Groen onder meer een tijdsplan uit te stippelen, voldoende tijd uit te trekken voor een overname en ondertussen te blijven investeren in machines, software en computers.

“Houd rekening met het feit dat er ook reacties komen van collega’s die puur uit nieuwsgierigheid van zich laten horen. Let op met wie je in zee wil gaan.”

Zodra te verstrekken informatie gevoeliger wordt (zoals financiële informatie), is het ondertekenen van een geheimhoudingsverklaring eveneens geen overbodige luxe, stelt Groen. “En onderschat ook de emotionele impact niet. Het verkooptraject is een turbulente periode.”

Nog meer tips

Lees het volledige verhaal, met nog veel meer tips waar kopers en verkopers rekening mee moeten houden om een overnametraject soepel te laten verlopen, in het aprilnummer van vakblad Metaal Magazine. Deze verschijnt op vrijdag 19 april.
Nog geen abonnee?

(fotocredits: used under license from Freestock.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven