Ga naar hoofdinhoud

ThyssenKrupp versterkt Invar

Het is ThyssenKrupp VDM gelukt om de ijzernikkellegering Pernifer 36 zodanig te verbeteren dat een draadje van 3,2 mm een massa van maar liefst 850 kg kan dragen. Dit met behoud van het Invar-effect met een extreem lage uitzettingscoëfficiënt van minder dan 2 ppm/K. Meer stroom door het 380 kV hoogspanningsnet is een mogelijke toepassing.

Pernifer 36 van ThyssenKrupp VDM is een ijzernikkellegering. Het getal 36 verwijst naar het nikkelaandeel van ongeveer 36% in deze legering. Kenmerkend voor een samenstelling van ongeveer 36% nikkel en 64% is een extreem lage uitzettingscoëfficiënt: bij een temperatuur van 20 °C gaat deze zelfs richting nul. Dit is ook wel bekend als het ‘Invar-effect’. Het is vanwege die eigenschap dat ThyssenKrupp voor Penifer 36 goede toepassingen ziet het transport van meer stroom door hoogspanningsleidingen bij hogere temperaturen.

 

Penifer 36 MoW van ThyssenKrupp VDM geeft bij gebruik in hoogspanningsleidingen minder doorhang

Met de nieuwe Invar-legering Penifer 36 MoW van ThyssenKrupp VDM krijgen hoogspanningsleidingen meer capaciteit voor stroom: bij hogere gebruikstemperaturen is de doorhang van de leidingen kleiner (foto: IDW)

 

Nanocarbide

ThyssenKrupp VDM, in ons land gevestigd in Zwijndrecht, heeft de nieuwe legering Penifer 36 MoW ontwikkeld. Dit is een ijzernikkellegering met 36% Ni, 0,3% C, 0,9% Cr, 2,5% Mo en 0,5 W (gewichtspercentages). Dit materiaal krijgt de vereiste sterkte door nanocarbide-uitscheidingen én door versteviging tijdens het draadtrekken om tot de eindmaat van de draad te komen. Het blijkt mogelijk om een trekvastheid van 1400 MPa of hoger te bereiken. Ga je met 100 m van deze draad vanuit kamertemperatuur naar een temperatuur van 150 °C  dan zie je een verlenging van minder dan 3 cm.  Bij een temperatuur van 210 °C zal de verlenging bij die genoemde 100 m minder dan 5 cm zijn.

 

Meer stroom 

In die visie van ThyssenKrupp zou de vervanging van staal door ijzernikkellegering in 380 kV hoogspanningsleidingen een manier zijn om door het bestaande hoogspanningsnet meer stroom te sturen. Hiermee zou je ook tegemoet komen aan de wens vanuit de samenleving om de hoogspanningsnetten niet verder uit te bouwen. ‘Elektrosmog’ bijvoorbeeld ontmoet in toenemende weerstand bij omwonenden van hoogspanningsmasten.

 

In een komend nummer van Metaal Magazine meer informatie over Penifer 36 MoW van ThyssenKrupp. Kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement op Metaal Magazine.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven