Teveel gereedschap bij metaalbedrijven • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Teveel gereedschap bij metaalbedrijven

Bij een groot deel van de Nederlandse metaalbedrijven zijn er teveel gereedschappen. Uit oogpunt van kostenbeheersing is er dan ook ruimte voor verbetering. Die verbetering is ook nodig om de kennis van gereedschappen te kunnen waarborgen. En met die kennis kan het productieproces weer verder worden geoptimaliseerd.

Tijdens een onlangs gehouden Vimag-Forumdiscussie over gereedschappen gaven Hans van Steenis van Dormer Tools (Schiedam), Philippe Reinders Folmer van Renishaw Benelux (Breda), Danny van Rij van Oude Reimer (Hilversum), Patrick Morssink van KIM Komeetstaal (Doetinchem), Helga Dekempeneer van Seco Tools (Gorinchem) en Marcel van Hijum en Jack Huijsmans van Gibas Tools (Almere) uitleg over de ontwikkelingen op het gebied van verspanende gereedschappen.

 

Flexibiliteit

Hans van Steenis van Dormer Tools: “De keuze voor het gereedschap blijft afhankelijk van de productie die ermee wordt gedraaid. Wat je wel ziet, is dat de producten steeds gevarieerder worden. Daarom hecht de gemiddelde metaalondernemer meer waarde aan flexibiliteit dan aan gereedschap waarmee huzarenstukjes kunnen worden geleverd.”   

Van links naar rechts: Patrick Morssink, Hans van Steenis, Philippe Reinders Folmer, Danny van Rij, Marcel van Hijum, Jack Huijsmans, Martin Franke, Reinold Tomberg, Gert Jan Braam, Helga Dekempeneer (foto’s: Kees Beekmans, Verbeeld Fotografie)

De Vimag-Forumdiscussie over gereedschappen onlangs bijeen in Ulvenhout. Van links naar rechts: Patrick Morssink, Hans van Steenis, Philippe Reinders Folmer, Danny van Rij, Marcel van Hijum, Jack Huijsmans, Martin Franke, Reinold Tomberg, Gert Jan Braam, Helga Dekempeneer (foto’s: Kees Beekmans, Verbeeld Fotografie)

 

Standtijd

Patrick Morssink van KIM Komeetstaal vult aan: “Daarnaast wordt de standtijd van gereedschappen door de belangstelling voor onbemand produceren steeds groter. De combinatie van machine en gereedschap moet immers ook in de avonduren betrouwbaar door blijven lopen.”

 

Eigen bedrijf Gibas

Marcel van Hijum van Gibas Tools geeft aan dat juist dat de reden is waarom Gibas een eigen bedrijf voor gereedschappen heeft geïntroduceerd: “Op die manier ben je in staat om alle facetten van de productie in beschouwing te nemen en voor het totaal een oplossing te bieden.” Jack Huijsmans van Gibas Tools verklaart: “Daarbij gaat het vaak ook om de inrichting van het gehele productieproces. En dat blijkt vaak razend lastig.”

 

Gezond verstand

Danny van Rij van Oude Reimer de automobielindustrie: “En daarnaast blijft er natuurlijk ook ruimte voor gezond verstand. Het komt regelmatig voor dat gereedschap wordt aangeboden waarmee twaalf uur achtereenvolgens kan worden bewerkt. Maar als in de praktijk om de acht uur van ploeg wordt gewisseld, is het veel efficiënter én goedkoper om gereedschap te gebruiken dat ook maar acht uur mee gaat.”

 

In het volgend nummer van Metaal Magazine volgt een compleet verslag van de Vimag-Forumdiscussie over gereedschappen.

kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement op Metaal Magazine;

– kijk hier voor een archief met artikelen over eerder gepubliceerde artikelen van de Vimag-Froumdiscussie.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven