Teqram, LVD en Airco/Bystronic winnen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Teqram, LVD en Airco/Bystronic winnen

Alle genomineerden en winnaars (foto: Blechexpo).

Het Nederlandse Teqram, LVD en Airco Systems/Bystronic Deutschland zijn winnaar geworden van de Blechexpo Awards van Blechnet en MM Maschinenmarkt. Teqram, specialist in vision guided robotics uit Zwolle, won in de categorie oppervlaktetechniek met de Easygrinder.

Jaarlijks worden wereldwijd miljoenen haakse slijpmachines verkocht voor de handmatige bewerking van laser-, plasma- en vlamgesneden onderdelen, stelt de jury. Teqram heeft met de Easygrinder dit slijpproces geautomatiseerd (gerobotiseerd) voor een consistentere bewerking.

Teqram met Easygrinder

Teqram heeft de software, de beeldverwerkingssystemen en de intelligente grijpers ontwikkeld die als de ‘denkvermogen, ogen en handen’ van de robot fungeren, waardoor tijdrovend programmeren niet nodig is, stelt de jury. De robot herkent en verwerkt zelfstandig gesneden onderdelen zonder dat er nog een mens aan te pas hoeft te komen. De Easygrinder kan de onderdelen ook herhaaldelijk verwerken zonder manuele programmering.

Het beeldverwerkingssysteem presenteert de onderdelen aan de robot zoals dat ook bij een bemand werkstation zou gebeuren. Het is dus niet nodig om speciale onderdelendragers voor robothandling te voorzien. Aangezien het systeem de contouren van het product herkent, via zicht en tast, kan de robot zelfstandig flexibel reageren op onderdelen.

Het Nederlandse bedrijf won van de andere genomineerden, Heesemann met KinematIQ en RUL (gecombineerde software- en aggregaatoplossing voor het afronden van kanten) en Coil DNA met coilDNA Code (een webdienst voor de identificatie van metalen onderdelen).

LVD met Ulti-Form

LVD Company won in de categorie stans- en omvormtechnologie met de geautomatiseerde buigcel Ulti-Form. De complete geautomatiseerde cel bestaat uit een afkantpers met automatische gereedschapswissel, robot, programmeersoftware, toevoer van onderdelen, stapelfunctie en transportoplossing. Van het importeren van het 3D-bestand tot het vervaardigen van het onderdeel duurt minder dan 20 minuten.

Ulti-Form berekent automatisch het kantprogramma, de posities van de door LVD zelf ontwikkelde zelfaanpassende grijpers en een botsingsvrij robotpad.  Vervolgens stelt de robotcel zelf het gereedschap in en produceert uiteindelijk de gewenste werkstuk. Het is niet nodig om de robot op de machine te leren. Dit gebeurt namelijk  offline.

De buigcel biedt de flexibiliteit om te worden gebruikt in de geautomatiseerde modus voor grote productieseries of in de handmatige modus voor kleine series en complexe onderdelen.

Andere genomineerden in deze categorie waren Schuler met de VDP Analyzer (een nieuwe functie voor het Visual Die Protection-systeem voor matrijsbewaking voor persen) en Ilariz met Draw.Control (een procescontrole voor dieptrekprocessen).

Airco/Bystronic Duitsland

Airco Systems won, in samenwerking met Bystronic Deutschland, de award in de categorie scheidings- en verbindingstechnologie met Airco Infinit Mixgas. Deze gasmenger vergemakkelijkt het mengen van snijgas dat nodig is voor het lasersnijden van dik plaatwerk. Bovendien zorgt het ervoor dat het zo optimaal mogelijk wordt afgestemd op het te bewerken materiaal. Dit leidt tot een betere snijkwaliteit en een kortere nabewerkingstijd.

De snijsnelheden op de By Star Fiber van Bystronic nemen gemiddeld toe tot 50% (bij lasersnijden met stikstof) met de 15 kW laser in vergelijking met de conventionele 10 kW laser. De samenstelling van het mengsel kan traploos worden gevarieerd via een proportionele mengklep. Dankzij een intelligente debietregeling kan de zuiverheid individueel worden ingesteld. De gassamenstelling kan via een touchscreen eenvoudig worden ingesteld. Het is daarna binnen enkele seconden beschikbaar op de laser.

Andere genomineerden waren Trumpf, met EdgeLine Bevel (lasersnijfunctie voor het aanbrengen van afschuiningen en verzinkingen) en Astes4 met een geautomatiseerd systeem voor het picken en sorteren van onderdelen met sorteerkop en geïntegreerde gereedschapswisselaar SortPro.

De awards, een initiatief van Blechnet en MM Maschinenmarkt, zijn uitgereikt tijdens de Blechexpo.

De Cromvoirtse uit Oisterwijk heeft zowel een Bystronic Bystar Fiberlaser 15 kW als een LVD Ulti-Form aangeschaft.

Lees ook:

Q-Fin wint Blechexpo award (12 november 2019)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven