Tekort aan technici blijft nijpend • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tekort aan technici blijft nijpend

Er is nog altijd een fors tekort aan technici. Dat blijkt alleen al uit de tijd dat technische vacatures openstaan. Een op de drie (31%) wordt pas na 6 tot 12 maanden vervuld. Bij slechts 9% van de technische vacatures wordt binnen één maand iemand aangenomen. Dat blijkt uit de ROVC TechBarometer.

Voor 48 procent van de vacatures wordt de geschikte kandidaat pas na één tot zes maanden gevonden. Het nijpend tekort is het duidelijkst te zien in de technische vacatures die na een jaar nog openstaan: dit is in maar liefst 12% het geval.

De helft van de bedrijven (52%) heeft per jaar nul tot twee vacatures openstaan. Bij 21% zijn dit er zelfs zes of meer. 27% van de technische organisaties heeft ieder jaar drie tot vijf vacatures te vervullen.  

Werving blijft ‘uitdaging’

“Werving blijft voor veel bedrijven een grote uitdaging”, zegt John Huizing, directeur bij ROVC. “De concurrentie wordt als vervelend ervaren, omdat er teveel mensen in dezelfde vijver vissen. We moeten daarom nadenken over alternatieven.”

Volgens hem moet de sector zich afvragen of alleen starters aangenomen moeten worden die net klaar zijn met een technische studie. “Of is het bij- en omscholen van oudere personen ook een optie? Door over andere opties na te denken, vergroot je jouw kansen om het juiste personeel te vinden. Daarnaast hebben bijgeschoolde werknemers de meest recente kennis in huis. Daarmee zijn ze een aanwinst voor iedere organisatie.”

De ROVC TechBarometer, wordt uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. Ruim 1.200 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven