TechniShow Awards voor Romias, Cellro en Metal Heaven • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

TechniShow Awards voor Romias, Cellro en Metal Heaven

Cellro, Romian Robotics en Metal Heaven hebben de TechniShow Innovation Awards gewonnen. De jury prees deze bedrijven tijdens de uitreiking op de Avond van de Maakindustrie, hoe ze hun innovaties inzetten om slimmer en efficiënter te werken.

Voor Metal Heaven was een speciale categorie in het leven geroepen, namelijk ‘Smart Potential’, Romian Robotics won de award in de categorie ‘New Tech’ en Cellro won bij ‘Dutch Tech’.

Met de TechniShow Innovation Awards beloont FPT-VIMAG innovaties die nieuw en onderscheidend zijn, maar die daarnaast ook een economische en/of maatschappelijke impact hebben.

Romias – Otto Fleetmanager

Romias Robotics won uit 10 genomineerden de ‘New Tech’ Award, met het Otto Fleetmanager softwareplatform. Dit platform kan naadloos geïntegreerd worden met de self driving vehicles (SDV’s) van Otto Motors. Het platform zorgt voor een soepele integratie van de SDV’s. Binnen een uur kunnen deze SDV’s meedraaien in het bedrijf.

De nadelen die bij AGV’s spelen, zoals vaste routes, het bufferen van producten en grote aanpassingen binnen de fabriekshal, zijn met dit systeem opgelost door slimme navigatietechnieken (door de omgeving te scannen) en robuuste veiligheidssystemen.

Otto Fleetmanager maakt gebruik van artificial intelligence, zoals dynamische obstakelclassificatie. Dit alles biedt de noodzakelijke flexibiliteit in logistiek. Het platform zorgt ervoor dat de SDV’s binnen het bedrijf efficiënt kunnen (samen)werken.

De jury noemt het “een Smart Industry voorbeeld dat data uit het proces verwerkt en daar op reageert. Bovendien is het laagdrempelig, goed toepasbaar in het mkb en snel te integreren op de werkvloer. Wat dat betreft past het bij het thema van TechniShow: ‘The next step in Smart technology”’, aldus de jury.

Cellro – Xcelerate X20|R-C2|6S

Cellro won in de categorie ‘Dutch Tech’, met de Xcelerate X20|R-C2|6S. Dit is een oplossing om kleine series of enkelstuks producten geautomatiseerd aan 6 zijden te bewerken. De X20|R-C2 met 6S Complete bestaat uit een R-C2-unit van Gressel, gecombineerd met Xcelerate X20 van Cellro.

Zo worden 3 functies, die normaal gesproken apart moeten worden uitgevoerd – productgripper, pallet en klem – tot één oplossing samengebracht.

Het team van Cellro is blij met het winnen van de Award.

De klem in het systeem heeft betaalbare standaard klemmen met een verstelbereik van 60 mm. Hierdoor kan een verspaner met enkele klemmen al snel de hele productie kan afdekken. Het wisselen van het ene naar het andere product duurt zo’n 30 seconden. De robot zorgt ondertussen, in de tijd dat de machine aan het bewerken is, voor het inspannen, centreren, cleanen, uitspannen en overnemen, zodat geen onnodige tijd verloren gaat.

Het systeem is voor producten tot max 250 x 150 x 150 mm. Verder heeft de X20|R-C2|6S een product-overnamestation, geïntegreerd in de Xcelerate X20. Op die manier kan het te bewerken product geheel geautomatiseerd van de ene naar de andere opspanning overgebracht worden, met een hoge overnamenauwkeurigheid.

“Door het samenbrengen van verschillende elementen om tot een innovatieve automatiseringsoplossing te komen, heeft Cellro”, aldus de jury, “een laagdrempelige innovatie ontwikkeld voor het geautomatiseerd produceren van complexe werkstukken in kleine series of enkelstuks. De innovatie lost op een eenvoudige en flexibele manier een complex probleem op. Dat maakte de keus doorslaggevend.”

Metal Heaven – Rhodium24

De nieuwe ‘Smart Potential’ Award was voor Metal Heaven met Rhodium24. Dit platform maakt het mogelijk om op basis van een aangeleverde 2D- of 3D-tekening (part of assembly) automatisch een offerte te maken. Dit gebeurt door middel van een applicatie die op basis van een abonnement in de cloud kan worden gebruikt.

Met het Rhodium24 platform kunnen bedrijven razendsnel en effectief calculeren. Dit dankzij de intelligente vorm- en bewerkingsherkenning. Optioneel kunnen bedrijven er ook voor kiezen om de applicatie te gebruiken als klant- of verkoopportal via hun eigen website.

Om Rhodium24 te kunnen gebruiken, is een ERP-systeem niet noodzakelijk. Het kan er wel mee gekoppeld worden. Omdat het offerte-/calculatieproces vereenvoudigd én versneld wordt, kunnen bedrijven beter en sneller reageren op klantvragen. Zeker bij bedrijven met een ‘high mix – low volume’ orderpakket biedt dit veel efficiëncywinst in de voorbereiding, zowel voor grote als kleine bedrijven.

“Het is een belangrijke stap richting Smart Industry omdat het (commerciële) eerste deel van het totale ordertraject sterk gedigitaliseerd wordt. Dat maakt de innovatie veelbelovend”, stelt de jury.

“De innovatie van Metal Heaven is nog niet helemaal marktrijp en nog in ontwikkeling. Zie de Smart Potential Award daarom als een soort aanmoedigingsprijs”, aldus de jury.

De Avond van de Maakindustrie is dit jaar voor de derde keer georganiseerd.

Bekijk alle genomineerden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven