Tata Steel investeert in Warmbandwalserij • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tata Steel investeert in Warmbandwalserij

Één van de haspels in de Warmbandwalserij van Tata Steel in IJmuiden (foto: Tata Steel)

Technici van Tata Steel bouwen momenteel in de Warmbandwalserij een nieuwe, zwaardere haspel voor het oprollen van het in deze fabriek gewalste staal. Het grotere vermogen van dit nieuwe installatieonderdeel stelt Tata Steel in staat om dikker hogesterktestaal te produceren (tot wel 2,5 cm dik). Daarmee richt het staalbedrijf zich met name op de sector ‘Lifting & Excavating’, bestaande uit producenten van grote grondverzet- en mijnbouwvoertuigen en hijskranen. Tata Steel investeert ruim 30 miljoen euro in dit project. De nieuwe haspel moet in januari 2017 operationeel zijn.

“Dit is een belangrijke investering voor ons staalbedrijf”, aldus Hans van den Berg, directeur van Tata Steel in IJmuiden. “De nieuwe haspel stelt ons in staat om ons productaanbod te verbreden waar het gaat om hogesterktestaal met een hoge toegevoegde waarde voor de klant. Het project staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een reeks strategische investeringen op onze site. In de Staalfabriek bouwen we momenteel een nieuwe continugietmachine. Daarmee kunnen we meer advanced en ultra high strength steels maken. Dankzij de nieuwe haspel kunnen we die nieuwe hogesterktestalen straks op een dikte en breedte aanbieden die we op dit moment niet kunnen maken. Met deze investering nemen we ook een voorsprong op de concurrentie. Dit sterke en dikke materiaal kan in de staalindustrie op dit moment alleen in plaatwalserijen worden gemaakt. Wij zijn de eerste die dit in een proceslijn gaan produceren”, aldus Van den Berg.

Warmbandwalserij

In de Warmbandwalserij worden plakken staal van 22,5 cm dik en 8 tot 12 meter lang uitgewalst tot diktes variërend van 1,5 mm tot 20 mm. Aan het einde van de walssectie wordt het staal met een snelheid van wel 70 km/uur opgerold. De bijna één kilometer lange Warmbandwalserij heeft drie haspels. Het team dat de haspel bouwt bestaat uit een mix van projectingenieurs, medewerkers van de Technische Dienst en medewerkers van de Warmbandwalserij. De grote uitdaging waar zij voor staan is om de nieuwe haspel te bouwen terwijl de Warmbandwalserij vol in bedrijf is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven