Ga naar hoofdinhoud

Tata Steel IJmuiden naar SSAB?

Tata Steel IJmuiden

Tata Steel IJmuiden komt mogelijk in Zweedse handen. Staalconcern SSAB, in 1978 opgericht door de Zweedse regering, praat met de Tata Steel Group over een overname van de Nederlandse tak. Dat zou betekenen dat Tata Steel Europe (dat nu nog uit een Britse en een Nederlandse tak bestaat) definitief wordt opgesplitst.

De gesprekken worden achter de schermen gevoerd. SSAB wil alleen de Nederlandse activiteiten overnemen. De Nederlandse tak van Tata Steel wil zelf al langer loskomen van de verlieslijdende Britse tak.

Het Indiase Tata Steel kocht de Europese staalfabrieken in 2007. De Britse fabriek heeft in al die jaren geen winst geboekt, de Nederlandse fabriek de meeste jaren wel.

ThyssenKrupp ketste af

In 2018 probeerde Tata de Europese activiteiten onder te brengen bij de staalactiviteiten van het Duitse ThyssenKrupp, maar dat stuitte een jaar later op bezwaren rond mededinging van de Europese Commissie.

Een samengaan van SSAB en Tata Steel IJmuiden lijkt een goede oplossing. Beide bedrijven zijn namelijk complementair in activiteiten, zodat geen overlap ontstaat.

Verduurzaming

Ook zijn beide bedrijven actief in het verduurzamen van de activiteiten.

Bij SSAB loopt er onder meer een pilot rond staal en waterstof voor fossielvrij staal (proeffabriek Hybrit – hydrogen breakthrough ironmaking technology).

Tata Steel in IJmuiden zet al jaren in op de HIsarna-technologie. Met deze technologie moet de CO2-uitstoot bij de staalproductie bij Tata Steel op termijn minimaal kunnen halveren. 

SSAB telt in totaal zo’n 15.000 medewerkers. Bij Tata Steel in Nederland werken zo’n 11.000 mensen, waarvan zo’n 9000 in IJmuiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven