Tata Steel bespaart jaarlijks 42 miljoen kWh • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tata Steel bespaart jaarlijks 42 miljoen kWh

Foto van een torpedovormige menger voor het transport van vloeibaar ruwijzer, met op de achtergrond de Hoogovens van Tata Steel in IJmuiden (foto: Tata Steel)

Tata Steel heeft een twee jaar durend isolatieproject voltooid, waarmee op jaarbasis 42 miljoen kWh aan energie wordt bespaard. Dat komt overeen met het jaarlijks verbruik van zo’n 10.500 huishoudens. De energiebesparing is gerealiseerd door het extra isoleren van alle ruwijzermengers, de 400 ton zware torpedovormige wagons waarmee vloeibaar ruwijzer van de Hoogovens naar de Staalfabriek wordt vervoerd.

De 400 ton vloeibaar ruwijzer die een torpedowagon transporteert heeft een temperatuur van zo’n 1.500 graden Celsius. Onderweg koelt het ruwijzer af. Dit temperatuurverlies is ongewenst voor de staalproductie: met heter ruwijzer kan efficiënter staal worden geproduceerd. Door een extra vuurvaste isolatielaag in de 25 mengers aan te brengen, realiseert Tata Steel in de Staalfabriek een forse energiebesparing. “Dit project is een goed voorbeeld van het inzetten van de innovatiekracht van ons staalbedrijf om processen te verduurzamen én kosten te besparen”, aldus Hans van den Berg, directeur van Tata Steel in IJmuiden. “Onze technici werken voortdurend aan het bedenken, realiseren en implementeren van innovaties op proces- en productgebied. Daarmee leveren we als staalbedrijf zowel direct als indirect een bijdrage aan het creëren van een duurzamere samenleving.”

600.000 stenen metselen

De voering en de isolatielaag in de mengers bestaan uit vuurvaste stenen. Die zijn binnenin de mengers door medewerkers van de Ovenbouwkundige Dienst van Tata Steel met de hand opgemetseld. En dat is geen sinecure, want doordat de mengers torpedovormig zijn en taps toelopen moet je naast cilindrisch ook conisch metselen. Dat is heel specialistisch werk. Voor het totale project zijn zo’n 600.000 vuurvaste stenen en zo’n 400.000 kg aan mortel en beton gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven