Synova snijdt met laser in water • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Synova snijdt met laser in water

Door de laserstraal te omringen met water, komt de laserstraal altijd als een evenwijdige bundel op het werkstuk (foto: Synova)

Tijdens de Techni-Show media maart werd een interessante techniek gepresenteerd op de stand van Produtec uit Meerkerk. Met deze techniek worden de voordelen van water en lasersnijden gecombineerd in een enkele handeling. De techniek is ontwikkeld door Synova uit Ecublens (CH) en wordt verder ontwikkeld met verschillende partners zoals bijvoorbeeld Makino, dat wordt vertegenwoordigd door Produtec.

De technologie achter Laser MicroJet van Synova is het verschil in de manier waarop licht wordt afgebogen in lucht en water. Door de laserstraal te omringen met water, komt de laserstraal altijd als een evenwijdige bundel op het werkstuk. De laserstraal kan dus niet meer afbuigen en houdt altijd het focuspunt direct op het materiaal. Dit zorgt ervoor dat de snede haaks blijft en met name bij een werkstuk dat uit verschillende materiaaldiktes bestaat of bij poreuze materialen is dit een voordeel. Een conventionele laserstraal heeft door de bundeldivergentie een beperkte werkafstand  van slechts een paar mm. Daar komt bovenop dat  een conventionele laser warmte in het materiaal brengt waardoor de thermische eigenschappen kunnen veranderen. Met de Laser MicroJet van Synova wordt dit door de directe koeling van het water beperkt en heeft de laserbundel een werkafstand tot 100 mm. Bovendien spoelt het water direct alle gesmolten deeltjes weg waardoor het werkstukoppervlak schoon blijft. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven