Stijlvollere auto’s met producten van Tata Steel • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Stijlvollere auto’s met producten van Tata Steel

Tata Steel heeft drie producten ontwikkeld waarmee een fraaiere oppervlaktekwaliteit voor autopanelen te verkrijgen is (foto: Tata Steel)

Tata Steel heeft drie nieuwe producten ontwikkeld om autofabrikanten te helpen om auto’s een nog fraaier uiterlijk te geven en tegelijkertijd kosten te besparen. Het zijn staalproducten die een nog betere en fraaiere oppervlaktekwaliteit garanderen en tegelijkertijd gemakkelijker in complexe vormen te persen zijn, waardoor de fabricagekosten worden gereduceerd.

De nieuwe producten zijn ontwikkeld door de Research & Development teams van Tata Steel in Europa en zullen worden geproduceerd in de automotive dompelverzinklijnen in IJmuiden, België en Wales.

Hoge oppervlaktekwaliteit

Het nieuwe Serica product is een dompelverzinkte coating die zorgt voor een hoge oppervlaktekwaliteit van het staal. Serica garandeert de hoogst mogelijke oppervlaktekwaliteit van het verzinkte staal na het persen, waardoor klanten een hoog lakuiterlijk kunnen realiseren bij het maken van buitendelen van auto’s. Tevens zorgt Serica ervoor dat er dunnere of minder lagen lak nodig zijn om een mooi lakuiterlijk te krijgen.

Complexere ontwerpen

Het tweede product is een nieuw soort vervormbaar dompelverzinkt staal: DX57-GI HyperForm. Deze staalsoort heeft goede dieptrek- en rekeigenschappen, waardoor het automotive ingenieurs in staat stelt om complexere onderdelen te ontwerpen voor zowel het exterieur als het interieur van auto’s. Daardoor kunnen ze auto’s ontwerpen met een nog fraaier uiterlijk en een hogere functionaliteit.

Breedste ter wereld

De derde toevoeging aan de automotive productserie van Tata Steel is de toepassing van de MagiZinc Auto zink-magnesium coatingtechniek op de breedste dompelverzinklijn van Tata Steel: DVL3 in IJmuiden. DVL3 maakt plaatstaal met een breedte tot 2.020 mm. Sinds oktober is het nu mogelijk dit extra brede staal ook met MagiZinc te bekleden, een coating die Tata Steel in 2011 heeft geïntroduceerd. Met deze uitbreiding van de MagiZinc Auto productportfolio komt Tata Steel tegemoet aan een wens van klanten, die de bredere specificatie kunnen inzetten voor het maken van grote panelen voor het interieur van auto’s. Vanaf 2015 is de bredere specificatie ook beschikbaar voor buitendelen van auto’s, waar de grootste panelen nodig zijn, zoals zijpanelen en daken. Het extra brede materiaal heeft niet alleen een goede roestbescherming van MagiZinc Auto, maar is ook eenvoudiger te verwerken op de installaties van autoproducenten. “De productie van MagiZinc staal in DVL3 betekent dat we nu de breedste geavanceerd-verzinkte staalplaat ter wereld op de markt kunnen brengen, met een superieure oppervlaktekwaliteit en korte levertijden”, aldus Sander Heinhuis, European Marketing Manager Automotive bij Tata Steel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven