Ga naar hoofdinhoud

Starrag en Walter frezen met CO2

Machineleverancier Starrag en gereedschapleverancier Walter hebben tijdens de EMO Hannover een koelprocédé voorgesteld, waarbij het verspaningsproces gekoeld wordt met vloeibare kooldioxide van -73 graden. Met name bij het verspanen van ‘moeilijke’ materialen kan dit resulteren in hogere standtijd van het gereedschap im combinatie met een hogere verspaningscapaciteit.

Volgens Starrag lukt het bijvoorbeeld om met nieuwe Cryotec-procédé bij het frezen van het materiaal 1.4662 de gereedschapslijtage met 60% te verminderen. Zou je uitgaan van dezelfde standtijd van het gereedschap, dan kan de MRR omhoog van 61 naar 105 kubieke centimeter per minuut. Lees meer over het frezen met koeling door middel van koolstofdioxide in de twee bijgevoegde persberichten van Starrag en Walter:

 

doc bestand  EMO_Starrag_CO2

 

pdf bestand  MM Award Starrag_Walter

 

 

 

 

koeling width =

Gereedschap van Walter voor het frezen met CO2-koeling, het gaatje voor lucht kan ook gebruikt worden voor het doseren van emulsie (foto’s: Walter en Starrag). Bekijk hieronder ook een video met schema en verspaningsvoorbeelden bij het frezen van een schoepvorm:Stikstof of kooldioxide

Het koelen van het verspaningsproces, zeker bij moeilijk te verspanen materialen, krijgt momenteel aandacht van verschillende machineleveranciers. Al eerder hebben we gepubliceerd over de stikstofkoeling van MAG en de CO2-koeling zoals gezien bij een open huis van Hermle. Naar aanleiding van de vorige EMO in 2011 hebben we ook een artikel geschreven over hot en cold verspanen: lees dit artikel hieronder:

 

pdf bestand  hot_en_cold_verspanen emo_2011

 

CO2 width =

Het freesgereedschap van Walter zoals getoond tijdens de EMO Hannover 2013 op de stand van Starrag (foto: Reinold Tomberg)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven