Snijlaser Trumpf met 5 kW schijflaser • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Snijlaser Trumpf met 5 kW schijflaser

Voor vlakbedsnijlasers biedt Trumpf nu ook een 5 kW schijflaser aan. Dit is een vastestoflaser. Een schijflaser, ook wel disklaser genoemd, is een laserbron waar het lasermedium bestaat uit een dun kristalplaatje. Deze vastestoflaser is een diodegepompte laser.

Op dit moment zijn er schijflasers met meerdere caviteiten (resonatoren met elk een kristalplaatje) beschikbaar tot 16 kW. De 16 kW disklaser heeft vier caviteiten. De waarde van 16 kW geldt voor lassen. Voor snijden zagen we eind vorig jaar tijdens de EuroBlech 2010 bij Trumpf een maximale waarde van 3 kW voor de schijflaser. Trumpf biedt nu vlakbedsnijlasers aan met een schijflaser met een vermogen van 5 kW.

 

5 width =

De 5 kW schijflaser Trudisk 5001 van Trumpf opgesteld in de demoruimte in Ditzingen (D). (foto: Reinold Tomberg, voor meer foto’s van ons bezoek aan Trumpf zie ons foto-album)

 

Vlakbedsnijlaser

De  5 kW laser luistert naar de benaming Trudisk 5001. Deze is nu leverbaar voor de vlakbedsnijlaser Trulaser 5030 (plaatafmeting 3 m x 1,5 m) of de grotere Trulaser 5040 (4 m bij 2 m plaatafmeting). Het hogere laservermogen is in eerste instantie vooral interessant voor het lasersnijden van dun plaatmateriaal met een hogere snijsnelheid. Trumpf heeft bijvoorbeeld de 5 kW machine beproefd voor het snijden van 1 mm roestvast staal. Dit lukt nu met een snijsnelheid van 52 m/min. Voor een 3 kW schijflaser bedraagt deze waarde 34 m/min. Bekijk hieronder een animatie van Trumpf:

 

 

Smeltsnijden

De vaststoflasers rukken momenteel op bij het smeltsnijden van dunne plaat. Als grens wordt momenteel het diktebereik van 4 mm tot 6 mm aangegeven. Dit komt omdat bij het smeltsnijden in dunne plaat het licht van een vaststoflaser beter geabsorbeerd wordt dan het licht van een CO2-laser. Dit maakt de vaststoflaser behoorlijk snel. Nog een voordeel van een vastestoflaser: absorptie van het laserlicht in materialen als koper en messing lukt als gevolg van de kortere golflengte veel beter.  Dit zijn echt troeven voor de vastestoflasers. Bij brandsnijden zie je eigenlijk geen verschil tussen CO2-lasers of vastestoflasers. Smeltsnijden wordt ingezet voor materialen als roestvast staal en aluminium. Brandsnijden voor staal. Het hogere vermogen van de 5 kW schijvenlasers resulteert bij het lasersnijden van 6 mm staal bijvoorbeeld in een snelheidsverhoging van 1,7 m/min naar 3,4 m/min.  In ons land heeft Trumpf een vestiging in Hengelo.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven