Nieuws

Snelste lasersnijder in Amada-portfolio

Amada lanceert een nieuw aanbod voor snel CNC-lasersnijden. De nauwkeurige Regius-3015AJ CNC-laserprofileringscentrum wordt de snelste in het portfolio van Amada. Daarnaast integreert deze technologieën, als lineaire aandrijvingen in alle assen, het nieuwe laserintegratiesysteem en de Variable Beam Control-technologie. De nieuwe AMNC 3i Plus-besturing bevat eveneens nieuwe functionaliteit.

De Amada Regius-3015AJ is voorzien van lineaire aandrijvingen in alle drie de hoofdassen. Dit zorgt voor precisie en een snelle punt-tot-puntpositioneringssnelheid van 340 m/min.

Ter ondersteuning van de lineaire aandrijvingen is er het intelligente kopbesturingssysteem van Amada. Deze maakt real-time beslissingen over de inschuifhoogte. Zo zal de intelligente kop zich bijvoorbeeld, bij 2 dicht bij elkaar gelegen gaten, niet alleen tot een bepaalde hoogte terugtrekken, maar ook laag blijven om de cyclustijd te verkorten. Samen met de snelheid van de lineaire aandrijvingen wordt op deze manier een snelle gat-tot-gatbeweging bereikt.

‘14% sneller’

Recente tests die de nieuwe Regius-3015AJ tegenover de vorige snelste laser van het bedrijf, de Fol-AJ, plaatsten, toonden de potentiële voordelen aan. Door het snijden van een identiek pakket nesting-onderdelen in 1 mm rvs met hetzelfde vermogen, bleek de Regius 14% sneller, dankzij de lineaire aandrijftechniek en intelligente kopbesturing.

De tweede belangrijke technologie op de Regius-3015AJ is het geheel nieuwe Laser Integration System (LIS) van het bedrijf. Dat biedt functionaliteit als automatische inspectie en geautomatiseerd herstel na uitval tijdens de verwerking.

i-Nozzle Checker

De automatische inspectie maakt gebruik van technologie, zoals de i-Nozzle Checker, om schade aan onder meer de nozzles en de positie te beoordelen. Beoordeling van een wisseling van nozzle gebeurt aan de hand van een vooraf bepaalde set parameters. Een subjectief oordeel van de operator is dus niet meer nodig. Het wisselen gebeurt  automatisch via de nozzlewisselaar van de machine, die 16 stations heeft.

De i-Nozzle Checker zorgt ook voor het automatisch uitlijnen van de laserstraal op de nozzle als dat nodig is. De controle van de straalconditie wordt eveneens automatisch uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de brandpuntsreferentiepositie wordt geoptimaliseerd.

Ander onderdeel van de geautomatiseerde inspectiefunctie is de i-Optics Sensor, die het beschermingsglas bewaakt op vervuiling en de operator waarschuwt als ingrijpen nodig is.

i-Process Monitor systeem

Regius-3015AJ heeft ook het nieuwe i-Process Monitor systeem, dat de golflengte van het gereflecteerde licht in real-time controleert om verwerkingsfouten te voorkomen voordat deze zich voordoen.

Een andere ingebouwde functie is het automatisch herstellen van kopbotsingen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de i-Optics Sensor en i-Nozzle Checker systemen. Dit zorgt dat de bewerking betrouwbaar kan worden voortgezet. Machines zonder deze functie stoppen gewoon en geven een alarm af, waardoor kostbare tijd verloren gaat.

Variable Beam Control

De derde geïntegreerde technologie op de Regius-3015AJ is de Variable Beam Control technologie, die automatisch een bundelvorm creëert die geoptimaliseerd is voor elk materiaal en elke dikte. “Zo kunnen gebruikers hoogwaardige, snelheidsstabiele snedes in alle plaatmaterialen (van extreem dun tot 25 mm zacht staal, rvs en aluminium) bereiken, waardoor een volledige verwerking met één enkele lens mogelijk is.

i-Camera Assisted System

De bediening is volgens Amada simpel. Een nieuwe functie van de Amada AMNC 3i Plus-besturing zorgt voor een ‘boost’ bij het verwerken van plaatresten, dankzij het i-Camera Assisted System (i-CAS).

“Als een nieuw onderdeel moet worden gesneden om bijvoorbeeld een beschadigd onderdeel te vervangen bij de montage, kan de i-CAS-camera van de machine het hele werkgebied weergeven, zodat het geselecteerde restant zichtbaar is op de AMNC 3i Plus-besturing. Het onderdeel wordt dan uit de bibliotheek gekozen, waarna het kan worden gepositioneerd, gedraaid, gekopieerd, enzovoorts, voordat gestart wordt met het restanten snijden.”

V-remote

Eveneens nieuw in de AMNC 3i Plus is de functie V-remote. Hiermee hebben gebruikers op afstand toegang tot de besturing en kunnen ze bijvoorbeeld de status of geschiedenis van de machine controleren. Nieuwe taken kunnen ook (op afstand) aan het schema worden toegevoegd, volgens vooraf ingestelde toegangsprioriteiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven